Saturday, August 27, 2011

=aku dah dapat name baru=


Assalamualaikum... selamat petang... lagi 2 jam lebih mahu berbuka kan.. sabaryer.. tak lame dah...

pejam celik pejam celik, Ramadhan bakal melabuhkan tirainyer... ade seday, ade gembira... yang penting perbanyakkan amalan... berdoalah moga dipanjangkan usia dan ketemu lagi kite pada Ramadhan akan datang.... InsyaAllah...

skang nih masing2 sibuk wat kuih raya kan...  maklum lah nak raye.... korang pun tau kan macam-macam name kueh raye ade.. kekadang yg tak pernah dengar pun ade.. lainlah name2 yg da biase mcm baulu, almond london atau karipap(tetibe tringat kat karipap)....

papepun aku baru jer dapat name baru untuk kuih raye, t start taun depan boleh la korang gune pakai... tapi rupe or bhn2 untuk kueh2 nih korang reka sndiri yer... aku bagi idea jer.... 

epuk-epuk keledek
batangburuk berjuntai
purnama mengembang
siput sedut semput

dan

kekumbangan kesunyian

errrrr... ok tak??? kedit to si akak cantik :) 

Thursday, August 25, 2011

=SPONTANEOUS THURSDAY #3 : edisi ramadhan=

pulau pandan jauh ke tengah
gunung daik bercabang tiga
mulut busuk bau nipah
sebab lupa ingat dah raya....

Tuesday, August 23, 2011

=AWAS, sayang nyawa tinggal-tinggalkan=


Assalamualaikum... selamat pagi korang...selamat bersahur dan seterusnya  selamat berpuasa...

kalo hilang barang boleh lagi nak cari kan.. kalo hilang akal orang panggil sakit mental... tapi pe jadi kalo hilang nyawa??? adeke org nak cari or ganti macam tuh jer?? nyawa mang takde ganti.. amat bernilai... lainlah kalo orang tuh dah nekad nak bunuh diri.. mang betul2 tak sayang la... then org ni kite gelar orang gile...

ingatlah, sekali nyawa melayang memang x boleh nak kembali balik kecuali dengan ketentuanNya...  biarlah nyawa kite berakhir dengan keadaan yang elok... bukan keadaan yang teruk... macam accident...

daripada pengalaman aku.. rata-rata kemalangan yang terjadi yang aku lihat berpunca dari pengambilan alkohol yang korang sendiri pun tau amat memabukkan.. terutama golongan muda mudi akibat pengambilan alkohol, then bawak moto or kete pastu  terlibat ngan kemalangan... yang paling seday hilang nyawa cam tuh jer... kalo stakat patah or luka boleh lagi nak rawat.. tapi kalo dah melibatkan nyawa, hanya Tuhan saje yang mampu nak tolong... 

so, kalo sayang nyawa, tinggal-tinggalkan... jangan amik terus... banyak keburukan pengambilan alkohol nih yang kadang-kadang si pengambil tak sedar terutama pada jangka masa panjang... 

~sedap kan nescafe ais kat atas nih.... lagi sedap dari alkohol.. percayalah....hehehe~


Monday, August 22, 2011

=sekadar peringatan agar kita tak lupa..=


Assalamualaikum.... selamat pagi... waktu sahur da abis.. selamat menjalani ibadah puasa ke 22... enjoy la video kat bawah nih... best...



berkongsi sekadar mampu... selamat beramal... senyum sokmo deh!!!!

Sunday, August 21, 2011

=ALAMAK, esok nak mati!!!! sedaynyer...=



Assalamualaikum.. selamat malam... thanks wat korang... selamat berpuasa..

pejam celik pejam celik... hari berganti hari... masa berlalu tanpa henti.... balik keje tadi... sedang asyik tengok tv  tibe2 aku terpandang sesuatu yang dipegang oleh aku.. aku amati betul2... sejenak aku berfikir.. selepas itu aku amati lagi. masa begitu cepat membuatkan aku tidak sedar telah sampai waktunya...

amat seday bile dipikirkan... tapi apa aku boleh buat.. aku terpaksa ambil yang baru.. yang lama harus aku buang kerana akan  mati... ghase kesian pun ade... tapi tulah salah satu tanggungjawab aku.. dan sudah menjadi syarat untuk aku seandainya aku ingin terus bekerja...

takpelah... aku reda.. biarlah die mati dengan aman esok.. yang penting hidup aku mesti diteruskan.. dan aku harus cepat2 dapatkan yang baru esok.. ini pun untuk kebaikan aku.. x rugi pun... biarlah... aku rela kau mati esok...

untuk kesekali lagi izinkan aku amati lagi... korang pun.. 

-
-
-

~roadtax motosikal gua..hihi~

papepun sok lepas keje nak kasi renew.. kalo tak susah untuk aku merempit n g mane2 especially nak g keje...

Saturday, August 20, 2011

=nak selfish, pegi pasar la!!!=

Assalamualaikum... selamat pagi... selamat bercuti gak pade yang cuti... pade yang sedang bekerja, selamat bekerja.. macam aku...huhu

ini ada satu cerita....




suatu ketika
si polan A : weyh, boleh tolong aku tak?? aku ade problem la... 
si polan B : nape weyh?? 
si polan A : aku ade hal kat kg... aku kena balik awal.. nak mintak tolong kau take over keje jap... boleh erk..
si polan B: ok.. no problem..




waktu yang lain
si polan B : weyh, boleh tolong aku tak?? aku ade problem la...
si polan A : nape weyh??
si polan B : aku kena balik awal la hari ni... anak aku x sehat.. boleh take over keje jap x??
si polan A : errrrrr (lame pikir).. x boleh la weyh... aku ade hal la....


pernah ke jumpe org ni?? setiap kali ade masalah, mula wat baik ngan kite.. siap puji lagi... tapi time kte ade masalah nak mintak tolong, terus bagi macam2 alasan x bleyh tolong.. mang terok.. agak pentingkan diri sendiri... susah la kalo ade yang jenis camni...


kite hidup bukan sorang... kekadang kena jugak pikir org sekelling.... sikap pentingkan diri sendiri boleh memakan diri.. cuba bayangkan kalo kite time susah... ade ke org yang nak tolong nanti???

=ZIARAH RAYA BLOG=



Join segmen plak. dah lama x join.. korang kalo nak join, kasi la KLIK

saya ENCIK HISHAM a.k.a MR GAJUS amat bertuah tahun ni kerana akan beraya kat kampung halaman yang indah permai..hihih.. ketereh, kelantan...

pada sume yang beragama Islam, jemput2 la ziarah yer... kalo tak dapat ziarah kawe kat kg, dapat ziarah blog kawe pun jadi la... okeyh. selamat berpuasa dan selamat menyambut har raya aidilfitri wat kalian sume... salam sayang!!! ececeh.... :)

=singgah sahur : menu paling best abad ini=


Assalamualaikum.. selamat pagi sume... selamat sahur wat korang... mang skang nih masa kecederaan.... saya dah sahur... anda plak bagaimana...

anda pun tau kan, sahur tuh sunat bagi anda yang akan berpuasa.... so, ayuh, bangunlah... cukuplah sekadar mengisi perut sebagai persediaan untuk berpuasa sepanjang hari....

hari ini saya ingin berkongsi kepada anda menu sahur yang amat menarik untuk anda terutama bagi yang sangat malas untuk bersahur... tadaaaaa....

amacam... okey tak??? kurma dengan air suam... hiihihi... 

okeyh.. apepun yang penting, bangun lah sahur walau macam mana ngantuk atau malas pun anda.. yang lagi afdal sahur la di hujung waktu...


=baru dapat setelah 2 TAHUN=


Assalamualaikum... selamat malam korang sume.. thanks view blog aku yer...

kalo sape2 yang kawin kan, ape perasaan korang kalau dah 2 tahun kawin baru la dapat.. yang penting benda yang penting dalam hidup korang... pe yang korang rase??? mesti gembira x terkata kan...hihihihi...

same la ngan aku... tapi yang ni bukan pasal kawin tau.. pasal benda lain la... dan benda nih penting gak dalam hidup aku... berhari raya bersama keluarga.... jadual hari raya baru je kluar... mang agak lambat.. aku tak tau nape.. biaselah... bukan aku sorang pekerja kut. yang incharge nyer sorang jer... thats y la minggu ni baru dapat tau cuti ke tak...

~klik untuk kasi besar punyer~

kat atas tuh sebahagian daripada roster hari raya.. tengok la.. name aku dah no 92... total staff ade lebay kurang 120.. mang pening r nk susun roster camni... incharge lak sorang... Alhamdulillah.. dapat gak bercuti setelah 2 tahun x cuti untuk hari raya puasa... rindu jugak nak berhari raya di kampung.... aku akan mula bercuti pada 29 hb 8  until 3 hb 9...

dalam aku gembira dapat cuti, ghase kesian sangat kat kwn2 aku... seday la jugak... tengok depa punyer cuti x selama macam aku.. iaitu 6 hari.. kesian sangat kat korang2... bile pikir balik, ade yg dah 2 tahun x dapat cuti, tup2 taun dapat 2 hari jer.. korang ghase berbaloi x?? ermmm... tak mau komen lebay2... tuh org atasan punyer keleja... yg kat bwh x ley wat pape..  buat kwn2 :  hup korang kuatkan semangat korang okeyh... 
  bagi yang x cuti tuh, taun depan turn korang lak yer... sah2 taun dpn aku dah x cuti dah..

biaselah keje syif... cuti pun tak tentu... tuh yang x bestnyer.. tapi nak wat camne.. tanggunggjawab pun penting jugak.. nilah punca rezeki.. nak tak nak kena terima dan bersyukur jer... 

 mang aku gembira kerana bercuti tapi sedikit terkilan... sebab raya tahun nih xkan semeriah seperti sebelumnya.... :(

eh lupe lak nak gtau... petunjuk-petunjuk:
M = Morning / syif pagi
E = Evening / syif petang
N = Night / syif malam
NO = night off / cuti rehat lepas keje malam
DO = day off / cuti mingguan
L = leave / cuti rehat
PH = public holiday / cuti umum

ape yang lagi penting, bulan ramadhan hampir melabuhkan tirai.. jadi perbanyakkan amalan2 baik yer... jangan duk pikir nak ghaye jer... :P

p/s : kalo la hospital pun tutup time hari raye camne la agaknyer.... :)

Friday, August 19, 2011

=insomnia=

 

Assalamualaikum.. slamat pagi... selamat bekerja untuk korang yang berkerja pada pagi nih.. sebelum tuh sile like okeyh header baru blog aku nih... simple jer.... tuh jer yang mampu... kasi change sikit... xde la boring kan..hihihi

insomnia.. korang tau x?. makne die susah untuk tdo... pernah ke korang alami insomnia nih?? camne korang ghase.. seksakan pade keesokan harinyer.. yelah time org tdo waktu mlm x mo tdo... time kelas or time keje tersengguk-sengguk...hahah... 

aku pernah bace insomnia nih sebenarnye terjadi atas diri seseorang itu sendiri... maybe jugak faktor sekeliling.. contohnya macam sesuatu berlaku kat diri seseorang menyebabkan die ingat sesuatu benda tuh.. alah kate senang macam trauma la... benda tuh terngiang2 menyebabkan die sukar tdo... 

selain tuh, benda paling senang.. n yang nih slalu jadi kat diri aku... pernah x korang online or ngadap lappy korang hingga korang x sedar dah bape lame korang online??? contohnye berFB... sampai x tdo tuh.. x kire sok keje waktu bile... bile dah dapt online dunia lain dilupakan...hahah

yang penting insomnia nih mang bahaya especially pade kesihatan mental korang... cer korang pikir, otak pun nak rehat jugak.... dan mase paling sesuai untuk otak berehat ialah pade time kite tdo sebab kite x pikir banyak benda time tuh... sebab tuh la salah satu sebab tanda gejala or tanda-tanda mental problem adalah insomnia....

bagi yang susah tdo, cer cari ape punca die... kalo korang yang slalu online nih, kurang2kanlah... x rugi pun.. ni pun demi kesihatan korang jugak kan.... okeyh.. ni jer sikit ceramah dari aku bulan pose nih... aku pun mau tdo.... tengahari nanti mau bangun.. keje syif ptg...hihi.. wasalam...


Thursday, August 18, 2011

=GEMPAR : budak melayu dalam kuil=

Assalamualaikum... Alhamdulillah.. selesai sudah solat terawih.. bermakna selesai jugak tanggungjawab berpuasa pada hari ke 18 ni... ghase cam kejap jer mase berlalu.. tup2 da nak raye... ade gembire, ade seday gak...

aku just nk story skit la... tadi, time blik berbuka pose (buka kat kedai ari ni), ternampak sorang budak melayu kat kuil... mang budak... sorang2 lak tuh... dah la kat situ ade penganut hindu sedang sembah Tuhan diorng... aku tak tau pe budak tuh buat sebenarnya.... 

aku pun terpikir gak, mane la mak bapak budak nih... dah la time2 maghrib td.... bulan pose plak tuh.... risau gak la tengok... jangan di wat bukan2 kat budak tuh sudah la... biaselah, budak2 bukan tau ape... kang terikut ape yang dibuat org skeliling die tuh camne.... Nauzubillah... mintak jauh la....

pe yang aku share nih maybe xde pape bagi korang.. tapi ingat macam2 boleh jadi.. risau jugak kalau ahli keluarga sendiri. pade ibu bapa, awasilah anak-anak anda... amik tau ape diorang wat.. ngan sape diorang kawan.. okeyhhh.... salam ramadhan.. esok dah masuk hari ke 19.... as usual.. perbanyakkan amalan okeyh... wasalam....

=SPONTANEOUS THURSDAY #2 : edisi ramadhan =

bersahur dengan sebiji kurma





Sunday, August 14, 2011

=Bonus Ramadhan=

Assalamualaikum... Selamat sejahtera readers... selamat pose n slamat sahur gak....

Alhamdulillah. mlm nih, azam aku untuk update blog termakbul jugak.. setelah sekian lame x update. ni entri pertama aku untuk bulan nih.. terok kan... mang agak seday bile pikir blog terbiar cam tuh jer.. tapi xpelah., dah x de rezeki aku untuk update slalu. lagipun aku nih bukan sape2 pun kang.. org pun bukan kenal aku pun...hahaha

okeylah.. just nak share la sempena ramadhan nih.walaupun dah nak masuk sparuh dri bulan ramadhan... xpe.. alang2 ade kesempatan.. bagi yang keje government dah kecoh kan dapat bonus setengah gaji. bagi yg koje private aku tak tau. hup same2 dapat bonus.. sikit ke banyak ke kena bersyukur kan... setiap rezeki tuh datang dari Allah... 

dah nak masuk 15 hari terakhir ramadhan sepatutnyer kite same2 tingkatkan lagi usaha dalam wat amal ibadah... yang penting kasi tambah lagi bonus. bukan bonus untuk hari raya.. tapi bonus akhirat.... tuh yang lagi penting... okeyh. tuh jer.. untuk peringatan diri aku jugak... alrite sume.. Same2 tambah n cari bonus okeyh.... :-)