Posts

Showing posts from August, 2011

=aku dah dapat name baru=

Image
Assalamualaikum... selamat petang... lagi 2 jam lebih mahu berbuka kan.. sabaryer.. tak lame dah...
pejam celik pejam celik, Ramadhan bakal melabuhkan tirainyer... ade seday, ade gembira... yang penting perbanyakkan amalan... berdoalah moga dipanjangkan usia dan ketemu lagi kite pada Ramadhan akan datang.... InsyaAllah...
skang nih masing2 sibuk wat kuih raya kan...  maklum lah nak raye.... korang pun tau kan macam-macam name kueh raye ade.. kekadang yg tak pernah dengar pun ade.. lainlah name2 yg da biase mcm baulu, almond london atau karipap(tetibe tringat kat karipap)....
papepun aku baru jer dapat name baru untuk kuih raye, t start taun depan boleh la korang gune pakai... tapi rupe or bhn2 untuk kueh2 nih korang reka sndiri yer... aku bagi idea jer.... 
epuk-epuk keledek batangburuk berjuntai purnama mengembang siput sedut semput
dan
kekumbangan kesunyian
errrrr... ok tak??? kedit to si akak cantik :) 

=SPONTANEOUS THURSDAY #3 : edisi ramadhan=

pulau pandan jauh ke tengah gunung daik bercabang tiga mulut busuk bau nipah sebab lupa ingat dah raya....

=WORDLESS WEDNESDAY #3 : edisi nak raya=

Image

=AWAS, sayang nyawa tinggal-tinggalkan=

Image
Assalamualaikum... selamat pagi korang...selamat bersahur dan seterusnya  selamat berpuasa...
kalo hilang barang boleh lagi nak cari kan.. kalo hilang akal orang panggil sakit mental... tapi pe jadi kalo hilang nyawa??? adeke org nak cari or ganti macam tuh jer?? nyawa mang takde ganti.. amat bernilai... lainlah kalo orang tuh dah nekad nak bunuh diri.. mang betul2 tak sayang la... then org ni kite gelar orang gile...
ingatlah, sekali nyawa melayang memang x boleh nak kembali balik kecuali dengan ketentuanNya...  biarlah nyawa kite berakhir dengan keadaan yang elok... bukan keadaan yang teruk... macam accident...
daripada pengalaman aku.. rata-rata kemalangan yang terjadi yang aku lihat berpunca dari pengambilan alkohol yang korang sendiri pun tau amat memabukkan.. terutama golongan muda mudi akibat pengambilan alkohol, then bawak moto or kete pastu  terlibat ngan kemalangan... yang paling seday hilang nyawa cam tuh jer... kalo stakat patah or luka boleh lagi nak rawat.. tapi kalo dah me…

=sekadar peringatan agar kita tak lupa..=

Image
Assalamualaikum.... selamat pagi... waktu sahur da abis.. selamat menjalani ibadah puasa ke 22... enjoy la video kat bawah nih... best...


berkongsi sekadar mampu... selamat beramal... senyum sokmo deh!!!!

=ALAMAK, esok nak mati!!!! sedaynyer...=

Image
Assalamualaikum.. selamat malam... thanks wat korang... selamat berpuasa..
pejam celik pejam celik... hari berganti hari... masa berlalu tanpa henti.... balik keje tadi... sedang asyik tengok tv  tibe2 aku terpandang sesuatu yang dipegang oleh aku.. aku amati betul2... sejenak aku berfikir.. selepas itu aku amati lagi. masa begitu cepat membuatkan aku tidak sedar telah sampai waktunya...
amat seday bile dipikirkan... tapi apa aku boleh buat.. aku terpaksa ambil yang baru.. yang lama harus aku buang kerana akan  mati... ghase kesian pun ade... tapi tulah salah satu tanggungjawab aku.. dan sudah menjadi syarat untuk aku seandainya aku ingin terus bekerja...
takpelah... aku reda.. biarlah die mati dengan aman esok.. yang penting hidup aku mesti diteruskan.. dan aku harus cepat2 dapatkan yang baru esok.. ini pun untuk kebaikan aku.. x rugi pun... biarlah... aku rela kau mati esok...
untuk kesekali lagi izinkan aku amati lagi... korang pun.. 
- - -
~roadtax motosikal gua..hihi~
papepun sok lepas ke…

=nak selfish, pegi pasar la!!!=

Image
Assalamualaikum... selamat pagi... selamat bercuti gak pade yang cuti... pade yang sedang bekerja, selamat bekerja.. macam aku...huhu
ini ada satu cerita....



suatu ketika
si polan A : weyh, boleh tolong aku tak?? aku ade problem la... 
si polan B : nape weyh?? 
si polan A : aku ade hal kat kg... aku kena balik awal.. nak mintak tolong kau take over keje jap... boleh erk..
si polan B: ok.. no problem..




waktu yang lain
si polan B : weyh, boleh tolong aku tak?? aku ade problem la...
si polan A : nape weyh??
si polan B : aku kena balik awal la hari ni... anak aku x sehat.. boleh take over keje jap x??
si polan A : errrrrr (lame pikir).. x boleh la weyh... aku ade hal la....


pernah ke jumpe org ni?? setiap kali ade masalah, mula wat baik ngan kite.. siap puji lagi... tapi time kte ade masalah nak mintak tolong, terus bagi macam2 alasan x bleyh tolong.. mang terok.. agak pentingkan diri sendiri... susah la kalo ade yang jenis camni...

kite hidup bukan sorang... kekadang kena jugak pikir org sekelling...…

=ZIARAH RAYA BLOG=

Image
Join segmen plak. dah lama x join.. korang kalo nak join, kasi la KLIK
saya ENCIK HISHAM a.k.a MR GAJUS amat bertuah tahun ni kerana akan beraya kat kampung halaman yang indah permai..hihih.. ketereh, kelantan...
pada sume yang beragama Islam, jemput2 la ziarah yer... kalo tak dapat ziarah kawe kat kg, dapat ziarah blog kawe pun jadi la... okeyh. selamat berpuasa dan selamat menyambut har raya aidilfitri wat kalian sume... salam sayang!!! ececeh.... :)

=singgah sahur : menu paling best abad ini=

Image
Assalamualaikum.. selamat pagi sume... selamat sahur wat korang... mang skang nih masa kecederaan.... saya dah sahur... anda plak bagaimana...
anda pun tau kan, sahur tuh sunat bagi anda yang akan berpuasa.... so, ayuh, bangunlah... cukuplah sekadar mengisi perut sebagai persediaan untuk berpuasa sepanjang hari....
hari ini saya ingin berkongsi kepada anda menu sahur yang amat menarik untuk anda terutama bagi yang sangat malas untuk bersahur... tadaaaaa....
amacam... okey tak??? kurma dengan air suam... hiihihi... 
okeyh.. apepun yang penting, bangun lah sahur walau macam mana ngantuk atau malas pun anda.. yang lagi afdal sahur la di hujung waktu...

=baru dapat setelah 2 TAHUN=

Image
Assalamualaikum... selamat malam korang sume.. thanks view blog aku yer...
kalo sape2 yang kawin kan, ape perasaan korang kalau dah 2 tahun kawin baru la dapat.. yang penting benda yang penting dalam hidup korang... pe yang korang rase??? mesti gembira x terkata kan...hihihihi...
same la ngan aku... tapi yang ni bukan pasal kawin tau.. pasal benda lain la... dan benda nih penting gak dalam hidup aku... berhari raya bersama keluarga.... jadual hari raya baru je kluar... mang agak lambat.. aku tak tau nape.. biaselah... bukan aku sorang pekerja kut. yang incharge nyer sorang jer... thats y la minggu ni baru dapat tau cuti ke tak...
~klik untuk kasi besar punyer~
kat atas tuh sebahagian daripada roster hari raya.. tengok la.. name aku dah no 92... total staff ade lebay kurang 120.. mang pening r nk susun roster camni... incharge lak sorang... Alhamdulillah.. dapat gak bercuti setelah 2 tahun x cuti untuk hari raya puasa... rindu jugak nak berhari raya di kampung.... aku akan mula bercuti pad…

=insomnia=

Image
Assalamualaikum.. slamat pagi... selamat bekerja untuk korang yang berkerja pada pagi nih.. sebelum tuh sile like okeyh header baru blog aku nih... simple jer.... tuh jer yang mampu... kasi change sikit... xde la boring kan..hihihi
insomnia.. korang tau x?. makne die susah untuk tdo... pernah ke korang alami insomnia nih?? camne korang ghase.. seksakan pade keesokan harinyer.. yelah time org tdo waktu mlm x mo tdo... time kelas or time keje tersengguk-sengguk...hahah... 
aku pernah bace insomnia nih sebenarnye terjadi atas diri seseorang itu sendiri... maybe jugak faktor sekeliling.. contohnya macam sesuatu berlaku kat diri seseorang menyebabkan die ingat sesuatu benda tuh.. alah kate senang macam trauma la... benda tuh terngiang2 menyebabkan die sukar tdo... 
selain tuh, benda paling senang.. n yang nih slalu jadi kat diri aku... pernah x korang online or ngadap lappy korang hingga korang x sedar dah bape lame korang online??? contohnye berFB... sampai x tdo tuh.. x kire sok keje waktu …

=GEMPAR : budak melayu dalam kuil=

Assalamualaikum... Alhamdulillah.. selesai sudah solat terawih.. bermakna selesai jugak tanggungjawab berpuasa pada hari ke 18 ni... ghase cam kejap jer mase berlalu.. tup2 da nak raye... ade gembire, ade seday gak...
aku just nk story skit la... tadi, time blik berbuka pose (buka kat kedai ari ni), ternampak sorang budak melayu kat kuil... mang budak... sorang2 lak tuh... dah la kat situ ade penganut hindu sedang sembah Tuhan diorng... aku tak tau pe budak tuh buat sebenarnya.... 
aku pun terpikir gak, mane la mak bapak budak nih... dah la time2 maghrib td.... bulan pose plak tuh.... risau gak la tengok... jangan di wat bukan2 kat budak tuh sudah la... biaselah, budak2 bukan tau ape... kang terikut ape yang dibuat org skeliling die tuh camne.... Nauzubillah... mintak jauh la....
pe yang aku share nih maybe xde pape bagi korang.. tapi ingat macam2 boleh jadi.. risau jugak kalau ahli keluarga sendiri. pade ibu bapa, awasilah anak-anak anda... amik tau ape diorang wat.. ngan sape diorang k…

=SPONTANEOUS THURSDAY #2 : edisi ramadhan =

bersahur dengan sebiji kurma





=Bonus Ramadhan=

Assalamualaikum... Selamat sejahtera readers... selamat pose n slamat sahur gak....
Alhamdulillah. mlm nih, azam aku untuk update blog termakbul jugak.. setelah sekian lame x update. ni entri pertama aku untuk bulan nih.. terok kan... mang agak seday bile pikir blog terbiar cam tuh jer.. tapi xpelah., dah x de rezeki aku untuk update slalu. lagipun aku nih bukan sape2 pun kang.. org pun bukan kenal aku pun...hahaha
okeylah.. just nak share la sempena ramadhan nih.walaupun dah nak masuk sparuh dri bulan ramadhan... xpe.. alang2 ade kesempatan.. bagi yang keje government dah kecoh kan dapat bonus setengah gaji. bagi yg koje private aku tak tau. hup same2 dapat bonus.. sikit ke banyak ke kena bersyukur kan... setiap rezeki tuh datang dari Allah... 
dah nak masuk 15 hari terakhir ramadhan sepatutnyer kite same2 tingkatkan lagi usaha dalam wat amal ibadah... yang penting kasi tambah lagi bonus. bukan bonus untuk hari raya.. tapi bonus akhirat.... tuh yang lagi penting... okeyh. tuh jer.. untu…