Posts

Showing posts from February, 2011

=story tanpa pict : mau dekat, lagi jauh=

dari malam smalam aku ghase macam busy... x smpat mau rehat.. macam orang korporat jer... semalam aku pegi lcct.. ikut highway yang slalu aku ikut... PLUS... blik smlm singgah kat spital... tengok mcm2 jadi... contohnye mcm DI SINI... 
arinih pulak Alhamdulillah aku keje petang.. so, ape lagi pagi adalah waktu aku untuk tidur setelah penat di malam hari... bgn pkul 11... mau cuci kete la sblm g keje.. blik jer trus gosok baju then  mandi then siap2 mau g keje.. Alhamdulillah x lewat arinih... slmat smpat... kalo x... 
habis je keje aku perlu bergegas untuk blik awal kerana mahu ke lcct lagi... kali nih plan untuk ikut jln lain plak.. kata aku lagi dekat.. mahu ikut LDP.. mula-mula yakin lagi dekat... dah gembira =)....
tup2 aku ghase lagi jauh.. sebab tersilap masuk... lebih 1 jam baru smpai... tol lagi... lagi jauh dari semalam (rasenye la)l.. susah jugak kalo dah drive n wat2 tahu... tapi aku suke jugak sebab tak sesat n tersasar jauh... smpai la jugak ke destinasi yang nak aku tuju...…

=Sharing is Caring:kalau benci bilang benci=

Image
orang kata, kasih ibu membawa ke syurga, syurga tuh di bawah telapak kaki ibu.. hrmmm 
alkisahnya... tepat jam 4.00 pagi (lebih kurangla) sewaktu berada di hospital untuk menyelesaikan urusan peribadi, terdengar suara yang agak bising di perkarangan kecemasan, aku dan rakan-rakan tertanya-tanya... apelah yang bising sangat nih... dah pukul 4 pagi kut... for sure la aku nak tengok pe yang berlaku.. nak tahu la jugak.
rupa-rupanya seorang ibu bersuara lantang meninggikan suara keatas seorang anggota polis . menurut sumber yang boleh dipercayai, polis tersebut sedang dalam bertugas mengiringi seorang anak kecil.. aku yang memang tidak tahu apa-apa seraya bertanya kepada public yang ada di situ, apa kaitan anak kecil tersebut... ibu tersebut juga sedang menangis teresak2..
rupa-rupanya, anak kecil tersebut telah di dera dan dengan diiringi polis ke hospital untuk mendapatkan rawatan. baru aku tahu.. hati jahat aku seraya berbisik.."padan muka, ada anak wat macam tuh lagi" .. tapi, …

=Antara shisha dan rokok kamu nak yang mana??=

semua org tau kan merokok tuh bahaya tak kira lah ape jua jenama sekalipun.. murah ke mahal ke... berjenama or x berjenama pun.. tapi bagi seorang perokok itu bukannye penghalang... memang diakui... xde yang puntung, daun pun jadi la... janji dapat.. mang agak susah untuk buang tabiat untuk tidak merokok... memang susah... aku akui... tapi susah pun tak bermakna tak boleh berhenti kan?? at least try la cam mane care sekalipun....
dalam duk pikir pasal rokok tuh, ade yang cakap me"shisha" lebih best n lebih feel dari merokok... betul ke? sape yang pernah try tau la nikmat die cam mane.. baru-baru nih jadi isu dalam televisyen tentang gejala ketagihan shisha... dah jadi tren dah skrang nih... pe yang aku penah jumpe kat kdai mkn,  kalo cmpare rokok n shisha bagi akula, shisha lagi mahal sebab kadang2 sekali order shisha tuh boleh cecah smpai 15-20 hinggit... tuh baru skali kan... mungkin sebab ke"feel"an shisha melebihi rokok menyebabkan harga die camtu... tetibe aku …

=mana satu pilihan kalbu? tepuk dada tanya iman=

Image
dalam hidup nih, memang banyak perkara memerlukan kita membuat pilihan. tapi mampukah setiap pilihan yang kita lakukan adalah terbaik untuk diri kita.. mungkin ada pro.. mungkin jugak ada contra nye... fikirlah dengan akal yang waras setiap pilihan yang kita lakukan.. kadangkala kita rasa sesuatu itu amat cantik di mata, amat cute di hati dan amat menawan di sanubari. kadangkala juga kita memandang sesuatu perkara amat comot di minda, amat hina sehina-hinanya.. tetapi itu hanyalah luaran. dalamannya???
kadang kala pilihan itu sebenarnya mengajar kita betapa matangnya akal fikiran kita tanpa membuat keputusan yang terburu-buru.. seperti aku jugak.. banyak perkara memerlukan aku untuk membuat pilihan.  benda yang simple pun kekadang akan jadi rumit kalau pilihan yang kita lakukan itu berteraskan nafsu semata-mata..

kadang-kadang jugak, kita kena mengambil kira pendapat orang lain.. mana tahu, pendapat orang mampu membantu dalam apa jua yang kita lakukan tanpa khilaf yang mungkin akan memak…

=nasib si laptop=

smlm laptop aku wat hal... bengang!!!! tetibe virus dtg menyerang.. ntah pape jenis virus gua tak tahu... aku ingat ulat dari gajus... degil betul... kecewa r x leyh nk bukak blog nih... last-last aku format trus laptop aku... maksukkan skali antivirus tuh... tule mang salah aku.. lupe nk update antivirus... sah2 dah tua...
bile dah format tuh, gmbira r coz sume da suci bersih... dijamin terbaik dari ladang... so, dengan penuh semangat yang membara dan berkobar2 aku pun trus le on... smangat nih nak view blog n facebook... tgk2 wifi x leyh nak detect... hayyyaaaa!!!!... dah la guna streamyx...  wa manyak bengang wooo.... smpai skang nih... camne la erk... wa da pening ma... ini kpala sudah kasi pusing... what da solution now???? gajus tetiba buntu... x leyh nak pikir da!!! slamt le ade housemate... so aku pinjam le laptop die... bleyh r aku bercekerama ngan laptop aku nih.... anyway... aku sangat mengantuk!!! mau berjuang lagi di malam ini...

=aku tau aku ni "tough" sangat=

2 hari lepas aku telah singgah kat fitness first... singgah sesaje jer.. staff diorg call aku.. katenyer ade promotion utk sape2 yg nk join fitness first... untuk sihat, kurangkan stress, tambah berat dan yang paling penting untuk jadi fit or tough!!! wahh.. hebat... 
dalam sesaje singgah tuh, panjang lebar jugak ler explaination diorg bagi kat aku... aku tau la aku nih kurus kering... macam tau-tau jer aku tengah mencari2... :p... siap pusing-pusing satu bangunan ag... agak best jugak!!!.. 
tapi bile fikir balik... tang monthly fee yang buat aku mls tuh... sbb aku nih gov servant dapt r less.. tu pun 150 monthly... utk registration kena bayar 127... pjg gak r aku fikir.. nak ke tak?? hrmmm... result nyer senang jer.. aku cakap "let me think fest.. ok?"
sampai bile la nk fikir tuh??? kalu nk join how about da car, motor, fmily, myself n my saving?? hayyyaaaa.... xpela... xde rezeki nk jadi tough agi...hahaha...

=sorry to the red warrior, dari gajus!!!=

Image
sory to TRW.. male nih kawe tok leh nok join g stadium... mujo ado oghe tolong gati kawe... x smangak segho...huhu... keno kijo la... tapi xpo... suko ati kawe male nih.. Alhamdullillah.. berkat Maulidur Rasul... TRW mene lagi male nih.. lawe KL 2-0... syabas tuk sek-sek kito.... Teruh unggul duk datah skali denge spoloh mato... Congratsss!!!!
ni dio result penuh liga super male nih...
Kuala Lumpur (0) - Kelantan (2) Harimau Muda A (1) - Perlis (1) Sabah (0)  - Johor FC (1) Kedah (0) - Perak (0) Pahang (1) - T-team (0) Terengganu (2) - Selangor (3) Negeri Sembilan (0) - Felda United (1)

tukar dialek la plop....:p

mcm2 pengalaman arinih... ade seday.. ade gembira kan... 

banyak tul nak kena settle n nak kena buat kan... tapi bukan aku la... td, ALHAMDULILLAH....
agak ngeri kan bila tengok nih.. guess what?? tapi tuh la realiti nyer.... seday!! agak seday... bagi pihak "beliau"... moga aku nih dijauhkan n sentiasa SIHAT....




ERR .. HYE . SAYA BLOGGER BARU ...

Image
As usual... seperti biasa.. bila on je laptop, bile view je my blog mang aku tak terlepas nak tengok pe hal baru dari blog bro ben ashaari.. so tanpa segan silu aku nak join lagi.. kasi klik jer DI SINI
Actually dah berblog nih start 2009... tapi waktu tuh main-main... cam tau tak tahu jer blog tuh... skrang jer cam nak amik seyes berblog nih... follower pun bape jer....huhu... papepun gudluck tuk aku and thanks untuk sume yang sudi view blog aku n sudi jadi follower blog si gajus yang tak seberapa nih!!! ~peace..

=makna sebuah airmata=

makna sebuah airmata?? besar sangat ke makna tuh... entahlah. aku nih lelaki kan.. mungkin x faham sangat makna airmata tuh... mungkin sebab ego.. yer... lelaki mang penuh ego... kadang2 tuh bleyh jadi superego... terlalu lalu ego... adeke lelaki yang mencurahkan airmata semata-mata benda yang kecik????? 
tapi harus diingat... wahai lelaki.. sejauh mana pun ego anda, setakat mane pun hebatnyer anda, ingat... suatu mase pasti akan gugur jugak air mata anda!!!!  bila dah gugur tuh, baru r tau kan makna sebuah airmata tuh... 
arinih aku terfikir sejenak... hrmm.. kerdil sangat diri nih... tidak semena-mena air mata ni gugur... jatuh harga diri aku sebagai seorang lelak paling kuat malam nih... tapi rupenyer akulah yang pling lemah...
TETAPI!!!!!
ingat... bila gugurnye airmata x semestinye engkau lemah... x semestinya engkau jatuh... x semestinya engkau gugur sebagai seorang lelaki...
gugurnya airmata, baru lah engaku tau sape diri engkau.. ape kemampuan engkau. ape kelemahan engkau... dan itu…

BEN ASHAARI TANYA .. 1 TUBE.MY

Image
arini aku nak join lagi segment bro ben ashaari nih... maklumla cuti... xde wat pape... :-) so arini gajus kerahkan pendapat aku tuk segmen nih... klik jer!!
hrmmm bile aku tgk vlog bro ben ni  VLOG Ben Ashaari aku ghase amat kagum... fest time kut dari blogger nih.. sangat cun... dan tindakan yang amat berani dari bro ben nih.... at least dapat mempromosikan lagi dunia blog nih.. vlog yang amat menarik, dan turut menarik minat aku tuk buat sepertimana yang telah dilakukan oleh bro ben... (bleyh ke???) Insyaallah... 
selain tuh mang spotan.. 20 minit yg amat bermakna.... walaupun agak lame jugak vlog tuh, at least banyak input menarik cuba di sampaikan.. tabik la... pasni aku pn nk g gym jugak... nk build body aku yg mang da kurus nih..hahahahah....
pasal www.1tube.my plak, secara jujurnya lepas bro ben tunjukkan bakat die dalam penghasilan vlog nih, baru aku tau pasal 1tube nih... kalo x hampeh.. sure aku x tau... agak best jugak la... 1 tube nih mampu dijadikan  satu web untuk pencari …

=antara my green dan "yoko-yoko"=

Image
malam td, aku keje dengan begitu tenang bersama oshin!!!, cik tipah n hasni... dtg dah le lmbt... silap assignment plak.. ayyoyyo.... lawak... seyes lawak... aku igt kat tmpat biase.... upenyer tetiba tercampak kat "cool" punyer tmpat... tempat sesi maki hamun.. nilah dlm pikiran aku.... aku ingt aku srg jer silap... upenyer si benny!!! pn same... 
xpe... gajus tetap cool jer... x kesah r mn pn... papepn aku dah bersumpah  tuk wear my beloved ijau mlm td... nk kasi ade ong ma... upernyer mang ong.... tiada sesi maki hamun... tiada sesi bermasam muka... sume cooll jer... mcm assignment tmpat yg aku jage tuh... siap bleh menyanyi n bergelak ketawa... tp dengan profesional la...hahahaha.... 
yang penting patient happy bile kitorg ni happy... tp happy pn kena la bertmpat.. kena empathy jugak... takkan org tgh sakit kitorg pn nk bergelak ketawa... NO!!! kitorg phm... so, bg le emotional supprot... advice ag....
lagi best bile ade p.cik yang begitu mesra pelanggan duk puji2 aku.. bag…

=Misi GaJus!!!=

"ape?? misi? ish2... ko tu dh la laki...nk jd misi plak... pondan ke pe..... xde keje lain ke? blmbak lagi kut... ko tuh bukannye bodoh sangat... cari ler keje len...."
hrmmmm.... arini aku saje jer nk crite sal kerja aku nih.... seorg lelaki yang bergelar jururawat or kate pemes kat malaysia nih misi... 
sebut jer misi mesti org igt pompuan... dengan jarumnyer... basuh tut2 org le.. ikut bontot dr la n mcm2 lagi....  skrang nih jgn korg silap laki pn bleh jd jururawat.. padahal dah lame dah benda nih wujud... kalu kat oversea tuh, mang rmai sangat la yang laki nyer... 
sebenornyer secara trus trang minat untuk jd misi nih xde langsung pn dalam kamus idup aku... dulu lepas je spm byk tmpat yg aku mohon.... Alhamdulillah dapat gak offer architecture kat UIA and interview for cikgu... punyelah pening pale aku untuk decide time tuh.. coz esoknyer dpt plak offer tuk blajar jd nurse...  Pikir punye pikir, tanye member2, n family last2 dengan redha nyer aku pilih tuk jadi nurse... 
fest2…

=GEGAR 1000 BLOG oleh BEN ASHAARI=

Image
nak sahut lagi cabaran bro ben ashaari nih...hehehe... gegar 1000 blog!!!.. kasi gegar lagi....
SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??
nak kasi gegar jugak??? klik jer la cni... MAU KASI GEGAR!!!

=anak BAPAK=

Image
aku telah diulit lena yang panjang.. tersedar tetiba time tgh sunyi sepi.. aku kena bangun awal arinih coz dah janji ngan ahmad furqan tuk jaga anak die... so bermula lah idup aku sebagai seorang bapa.. chehhhhh Si GaJus!!! dah mula perasan.... x pe la at least pengalaman tuh... belajar dari awal...


muka comell baru bangun...



 agak susah jugak le nk jaga mior ahmad darwisy nih.. ish!! dah la x bleyh duduk... nk suh aku dokong dier jer... tuh yg letak depan laptop trus suke... advance btul....







lagi satu,susu dalam botol susu..eh2... btul ke? 



 tringat plak cammane la time Si GaJus!!!... mesti camni jugak kan.....hahaha

last2... gembira btul la die bile BAPAKnyer darwisy dtg nak amik die.. aku plak yang ghase seday sebab time tuk jadi "bapak" sudah tamat... hahahaha

 dapat la UPAH nasi lemak... hasil pemberian bapak darwisy tuh...hehehe... bgus jugak... dah la perot lapa giler nih.... heheh


*moral of the wa punyer story
bukan senang nak jaga anak although sorang... ingt le blik cam mn…

=bLog AkU haNya BIASA...=

Bile berBlog, mesTi nak Post yang Best2.. bLog pun mesTi r yg GEMPAK punyer baru soNok tuk view dan akan Trus view tiap hari... tp aku MemanG akui blog aku hanya BIASA... x gempak mana Pun... tapi akU still akan try tuk wat maNe yg TerBaik... cOz aku niH still lagi BELAJAR untuk berblog!!!...
buah cempedak diluar pagar, amik galah tolong jolokkan aku budak baru belajar, kalau salah tolong tunjjukkan...
suka sangat bile tgk blog diorg nih especially yang nih.... memang otai...
ben ashaari
hanis zalikha




*si gaJus!!! hanya mampu berblog, tidak mampu bersuara*







=kepTcHeriNa ChiNese nEw YeaR=

Image
blik keje mlm td, lepak jap kat kdai mkn... prut lapo weyh.. smbil tunggu member tuh smpat la gak bercapturina..

 sikap!!!
 waiting.. nak abis air gua....hrmmmm
tgk berita terkini... KOSMO!! main page pasal pergolakan kat mesir.... still waiting....
KOSMO!! lagi kisah di mesir... =(
KOSMO!! Chinese New Year....
 CNY gak...
 ni pun..
 sampai pun tetiba.....hahah

 roti canai man.. nampak ke.. kasi tibai jer...

siap!!!! hidangan bekfest CNY...

SSS - Jom bikin konsert oleh BEN ASHAARI

Image
Nak gak sahut cabaran Ben Ashaari... Ak try untuk berimiginasi seadanya...hahahaha...


1. Tempat persembahan konsert :
      - Arena All Stars Genting Highland... best nyer, leh enjoy men outdoor or indoor sambil wat konsert


2. Harga tiket :
      - 350 (dewasa) , 200 (kanak-kanak), diskaun 50% tuk peminat-peminat..hahaha


3. Kata aluan :
      - apa khabar semua.. salam sayang, salam 1 malaysia buat anda.. harap anda akan terhibur... letsss enjoy!!!!


4. Sasaran kehadiran:
     - more than 10000 penonton... hopefully =)


5. My pict :p






6. Lagu-lagu
          1. Terima kasih ( awie) - ni lagu pembukaan, tanda thanks tuk peminat...
          2. Tolong ingatkan aku (ana raffali) - versi aku ok.. salah satu lagu faveret aku..
          3. Better man (robbie williams) - khas tuk peminat lelaki..
          4. Kotak hati (hujan) - sempoi...
          5. Teman sejati (brothers) - best, kenangan kat kawan-kawan....
          6. Akulah kekasihmu (Axls) - ghase nak nyanyi sangat lagu nih...
          7. Lagu kita (a…

=seJUTA makna=

Image
?????
KU ADA KAMU Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu
Tidak mungkin diri ini mampu
Hidup tanpa doronganmu

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu





*si gajus!!!akhirnya mampu berjiwang*






=kesah GAJUS=

Image
tetiba nk share skit pasal gajus nih.. sikit jer... x banyak pun.. x mau korang tertanya-tanya... ramai duk tanye aku awat letak name gajus... mang aku nih suke makan gajus ke, ade pokok gajus ke depan umah or mang perangai aku nih macam GAJUS????... perangai macam gajus??? ish cam pelik jer... macam mana la nak menilai gajus tuh... entah!!!!

Actually nama gajus asalnye asal tmpat tinggal aku KETEREH, kelantan... kalo ikut dialek kelantan ketereh tuh nama lain bagi gajus...hehehe.. ntah le... biase la zaman dulu-dulu... aku pn x tau macam mana asal gajus boleh jadi ketereh... so jgn tanya aku!!! =)
nilah pekan KETEREH kesayangan aku nih... simbol kemegahan GAJUS!!!
pasal gajus pulak....
name saintifik : Anacardium occidentale
gajus nih jugak boleh merawat penyakit macam diabetis, disentri dan radang mulut....

papepn aku tetap bangga ngan nama gajus tuh... tak mau durian, tak mau raambutan or apple ke ape.. aku  tetap mau gajus!!!!

p/s: hrmmm dapat budu cap ketereh ni pun best jugak... cicah n…