Friday, February 25, 2011

=story tanpa pict : mau dekat, lagi jauh=

dari malam smalam aku ghase macam busy... x smpat mau rehat.. macam orang korporat jer... semalam aku pegi lcct.. ikut highway yang slalu aku ikut... PLUS... blik smlm singgah kat spital... tengok mcm2 jadi... contohnye mcm DI SINI... 

arinih pulak Alhamdulillah aku keje petang.. so, ape lagi pagi adalah waktu aku untuk tidur setelah penat di malam hari... bgn pkul 11... mau cuci kete la sblm g keje.. blik jer trus gosok baju then  mandi then siap2 mau g keje.. Alhamdulillah x lewat arinih... slmat smpat... kalo x... 

habis je keje aku perlu bergegas untuk blik awal kerana mahu ke lcct lagi... kali nih plan untuk ikut jln lain plak.. kata aku lagi dekat.. mahu ikut LDP.. mula-mula yakin lagi dekat... dah gembira =)....

tup2 aku ghase lagi jauh.. sebab tersilap masuk... lebih 1 jam baru smpai... tol lagi... lagi jauh dari semalam (rasenye la)l.. susah jugak kalo dah drive n wat2 tahu... tapi aku suke jugak sebab tak sesat n tersasar jauh... smpai la jugak ke destinasi yang nak aku tuju.... 

blik kali nih aku nekad nak ikut jln pling dekat... 30 minit dah boleh smpai.. tol pun 1.60 jer... hatiku berbisik gembira sebab dpt jumpa gak jln yang betul yg aku mau sgt td... akhirnya plan aku berjaya arinih walaupun menuju jalan pulang...heheh... misi berjaya... tugas aku settle dengan jayanya sambil ditemani rakan sekerja yang begitu memahami aku yang begitu tidak terrer bab2 jln nih... mang kena explore lebih lagi... mang kena spare GPS la lepas nih... x yah susah2...

esok si korporat ini ke destinasi lain plak... selepas mengerah keringat mencari rezeki di sebelah pagi, aku akan ke Teluk Intan dan menetap di sana sehingga ahad  kerana aku ada tugas yang lebih penting untuk diselesaikan pada sabtunya.. pada isninnya akan kembali bertugas membanting tulang berjumpa rakyat malaysia di sebelah malamnya sehingga pagi... sekian... roger and out, massage copy!!!

Thursday, February 24, 2011

=Sharing is Caring:kalau benci bilang benci=

orang kata, kasih ibu membawa ke syurga, syurga tuh di bawah telapak kaki ibu.. hrmmm 

alkisahnya... tepat jam 4.00 pagi (lebih kurangla) sewaktu berada di hospital untuk menyelesaikan urusan peribadi, terdengar suara yang agak bising di perkarangan kecemasan, aku dan rakan-rakan tertanya-tanya... apelah yang bising sangat nih... dah pukul 4 pagi kut... for sure la aku nak tengok pe yang berlaku.. nak tahu la jugak.

rupa-rupanya seorang ibu bersuara lantang meninggikan suara keatas seorang anggota polis . menurut sumber yang boleh dipercayai, polis tersebut sedang dalam bertugas mengiringi seorang anak kecil.. aku yang memang tidak tahu apa-apa seraya bertanya kepada public yang ada di situ, apa kaitan anak kecil tersebut... ibu tersebut juga sedang menangis teresak2..

rupa-rupanya, anak kecil tersebut telah di dera dan dengan diiringi polis ke hospital untuk mendapatkan rawatan. baru aku tahu.. hati jahat aku seraya berbisik.."padan muka, ada anak wat macam tuh lagi" .. tapi, aku nih sape.. x layak untuk menilai.. si ibu seakan tidak mahu melepaskan anaknya yang telah di bawa oleh pihak polis.. memang jelas di sebalik riak wajah anak tersebut yang begitu takut akan ibunya.. mungkin telah trauma dengan apa yang terjadi ke atasnya.. 

dengan tangisan yang teresak-esak, si ibu hanya mampu memandang, hanya mampu mengalirkan airmata, tatkala si anak di bawa menaiki kereta polis.. mungkin timbul kekesalan dalam diri si ibu tersebut.. apa boleh buat nasi kalau dah jadi bubur susah untuk jadi nasi kembali.. 

aku yang pada waktu itu, terus berfikir sejenak, walau bagaimana jahat sekalipun ibu bapa, perasaan sayang masih lagi ada.. dah nama pun darah daging.. penat lelah mengendong kandungan selama 9 bulan lebih, hanya Tuhan yang tahu.. sabarlah si ibu, mungkin apa yang berlaku ada hikmahnya, peluang ada di depan mata untuk berubah.. sayangilah anak anda....

walau ape darjat sekali pun, ingat!! untuk diri aku jua, hormati yang tua, sayangi yang muda.. tak perlu benci membenci... 

apepun yang penting si gajus tetap sayang ibu dan bapa.. tanpa mereka sapelah aku... dan tanpa mereka tiadalah aku...


Wednesday, February 23, 2011

=Antara shisha dan rokok kamu nak yang mana??=

semua org tau kan merokok tuh bahaya tak kira lah ape jua jenama sekalipun.. murah ke mahal ke... berjenama or x berjenama pun.. tapi bagi seorang perokok itu bukannye penghalang... memang diakui... xde yang puntung, daun pun jadi la... janji dapat.. mang agak susah untuk buang tabiat untuk tidak merokok... memang susah... aku akui... tapi susah pun tak bermakna tak boleh berhenti kan?? at least try la cam mane care sekalipun....

dalam duk pikir pasal rokok tuh, ade yang cakap me"shisha" lebih best n lebih feel dari merokok... betul ke? sape yang pernah try tau la nikmat die cam mane.. baru-baru nih jadi isu dalam televisyen tentang gejala ketagihan shisha... dah jadi tren dah skrang nih... pe yang aku penah jumpe kat kdai mkn,  kalo cmpare rokok n shisha bagi akula, shisha lagi mahal sebab kadang2 sekali order shisha tuh boleh cecah smpai 15-20 hinggit... tuh baru skali kan... mungkin sebab ke"feel"an shisha melebihi rokok menyebabkan harga die camtu... tetibe aku ade  tergodek kat web berita harian pasal shisha nih...KLIK SINI

papepn nih pesanan wat sume n untuk diri aku jugak.. x kira la shisha ke rokok ker, yang penting both of them banyak bahaya... betul!! x tipu... cume mungkin jangka masa effect tuh mybabkan org x brape nak sedar tntng kebahayaannya... bukan dpt on da spot...hrmmm...

=mana satu pilihan kalbu? tepuk dada tanya iman=

dalam hidup nih, memang banyak perkara memerlukan kita membuat pilihan. tapi mampukah setiap pilihan yang kita lakukan adalah terbaik untuk diri kita.. mungkin ada pro.. mungkin jugak ada contra nye... fikirlah dengan akal yang waras setiap pilihan yang kita lakukan.. kadangkala kita rasa sesuatu itu amat cantik di mata, amat cute di hati dan amat menawan di sanubari. kadangkala juga kita memandang sesuatu perkara amat comot di minda, amat hina sehina-hinanya.. tetapi itu hanyalah luaran. dalamannya???

kadang kala pilihan itu sebenarnya mengajar kita betapa matangnya akal fikiran kita tanpa membuat keputusan yang terburu-buru.. seperti aku jugak.. banyak perkara memerlukan aku untuk membuat pilihan. 
benda yang simple pun kekadang akan jadi rumit kalau pilihan yang kita lakukan itu berteraskan nafsu semata-mata..


kadang-kadang jugak, kita kena mengambil kira pendapat orang lain.. mana tahu, pendapat orang mampu membantu dalam apa jua yang kita lakukan tanpa khilaf yang mungkin akan memakan diri sendiri.

kalau  anda diberi pilihan untuk membuat keputusan, mana satu yang akan anda pilih??

kalau aku, aku pilih hijau... sebab?? memang aku suka.. ~smile!!!

Monday, February 21, 2011

=nasib si laptop=

smlm laptop aku wat hal... bengang!!!! tetibe virus dtg menyerang.. ntah pape jenis virus gua tak tahu... aku ingat ulat dari gajus... degil betul... kecewa r x leyh nk bukak blog nih... last-last aku format trus laptop aku... maksukkan skali antivirus tuh... tule mang salah aku.. lupe nk update antivirus... sah2 dah tua...

bile dah format tuh, gmbira r coz sume da suci bersih... dijamin terbaik dari ladang... so, dengan penuh semangat yang membara dan berkobar2 aku pun trus le on... smangat nih nak view blog n facebook... tgk2 wifi x leyh nak detect... hayyyaaaa!!!!... dah la guna streamyx...  wa manyak bengang wooo.... smpai skang nih... camne la erk... wa da pening ma... ini kpala sudah kasi pusing... what da solution now???? gajus tetiba buntu... x leyh nak pikir da!!! slamt le ade housemate... so aku pinjam le laptop die... bleyh r aku bercekerama ngan laptop aku nih.... anyway... aku sangat mengantuk!!! mau berjuang lagi di malam ini...

Saturday, February 19, 2011

=aku tau aku ni "tough" sangat=

2 hari lepas aku telah singgah kat fitness first... singgah sesaje jer.. staff diorg call aku.. katenyer ade promotion utk sape2 yg nk join fitness first... untuk sihat, kurangkan stress, tambah berat dan yang paling penting untuk jadi fit or tough!!! wahh.. hebat... 

dalam sesaje singgah tuh, panjang lebar jugak ler explaination diorg bagi kat aku... aku tau la aku nih kurus kering... macam tau-tau jer aku tengah mencari2... :p... siap pusing-pusing satu bangunan ag... agak best jugak!!!.. 

tapi bile fikir balik... tang monthly fee yang buat aku mls tuh... sbb aku nih gov servant dapt r less.. tu pun 150 monthly... utk registration kena bayar 127... pjg gak r aku fikir.. nak ke tak?? hrmmm... result nyer senang jer.. aku cakap "let me think fest.. ok?"

sampai bile la nk fikir tuh??? kalu nk join how about da car, motor, fmily, myself n my saving?? hayyyaaaa.... xpela... xde rezeki nk jadi tough agi...hahaha...

Wednesday, February 16, 2011

=sorry to the red warrior, dari gajus!!!=

sory to TRW.. male nih kawe tok leh nok join g stadium... mujo ado oghe tolong gati kawe... x smangak segho...huhu... keno kijo la... tapi xpo... suko ati kawe male nih.. Alhamdullillah.. berkat Maulidur Rasul... TRW mene lagi male nih.. lawe KL 2-0... syabas tuk sek-sek kito.... Teruh unggul duk datah skali denge spoloh mato... Congratsss!!!!

ni dio result penuh liga super male nih...

Kuala Lumpur (0) - Kelantan (2)
Harimau Muda A (1) - Perlis (1)
Sabah (0)  - Johor FC (1)
Kedah (0) - Perak (0)
Pahang (1) - T-team (0)
Terengganu (2) - Selangor (3)
Negeri Sembilan (0) - Felda United (1)


tukar dialek la plop....:p


mcm2 pengalaman arinih... ade seday.. ade gembira kan... 


banyak tul nak kena settle n nak kena buat kan... tapi bukan aku la... td, ALHAMDULILLAH....

agak ngeri kan bila tengok nih.. guess what?? tapi tuh la realiti nyer.... seday!! agak seday... bagi pihak "beliau"... moga aku nih dijauhkan n sentiasa SIHAT....





Tuesday, February 15, 2011

ERR .. HYE . SAYA BLOGGER BARU ...

                                       

As usual... seperti biasa.. bila on je laptop, bile view je my blog mang aku tak terlepas nak tengok pe hal baru dari blog bro ben ashaari.. so tanpa segan silu aku nak join lagi.. kasi klik jer DI SINI

Actually dah berblog nih start 2009... tapi waktu tuh main-main... cam tau tak tahu jer blog tuh... skrang jer cam nak amik seyes berblog nih... follower pun bape jer....huhu... papepun gudluck tuk aku and thanks untuk sume yang sudi view blog aku n sudi jadi follower blog si gajus yang tak seberapa nih!!! ~peace..

=makna sebuah airmata=

makna sebuah airmata?? besar sangat ke makna tuh... entahlah. aku nih lelaki kan.. mungkin x faham sangat makna airmata tuh... mungkin sebab ego.. yer... lelaki mang penuh ego... kadang2 tuh bleyh jadi superego... terlalu lalu ego... adeke lelaki yang mencurahkan airmata semata-mata benda yang kecik????? 

tapi harus diingat... wahai lelaki.. sejauh mana pun ego anda, setakat mane pun hebatnyer anda, ingat... suatu mase pasti akan gugur jugak air mata anda!!!!  bila dah gugur tuh, baru r tau kan makna sebuah airmata tuh... 

arinih aku terfikir sejenak... hrmm.. kerdil sangat diri nih... tidak semena-mena air mata ni gugur... jatuh harga diri aku sebagai seorang lelak paling kuat malam nih... tapi rupenyer akulah yang pling lemah...

TETAPI!!!!!

ingat... bila gugurnye airmata x semestinye engkau lemah... x semestinya engkau jatuh... x semestinya engkau gugur sebagai seorang lelaki...

gugurnya airmata, baru lah engaku tau sape diri engkau.. ape kemampuan engkau. ape kelemahan engkau... dan itulah yang harus engkau baiki... jangan engkau jadikan alasan hanya sebabkan airmata tuh... bangkitlah engkau... masa masih panjang.... engkau harus kuat sekuat Rasul junjungan mu!!!! 


Sunday, February 13, 2011

BEN ASHAARI TANYA .. 1 TUBE.MY


arini aku nak join lagi segment bro ben ashaari nih... maklumla cuti... xde wat pape... :-) so arini gajus kerahkan pendapat aku tuk segmen nih... klik jer!!

hrmmm bile aku tgk vlog bro ben ni  VLOG Ben Ashaari aku ghase amat kagum... fest time kut dari blogger nih.. sangat cun... dan tindakan yang amat berani dari bro ben nih.... at least dapat mempromosikan lagi dunia blog nih.. vlog yang amat menarik, dan turut menarik minat aku tuk buat sepertimana yang telah dilakukan oleh bro ben... (bleyh ke???) Insyaallah... 

selain tuh mang spotan.. 20 minit yg amat bermakna.... walaupun agak lame jugak vlog tuh, at least banyak input menarik cuba di sampaikan.. tabik la... pasni aku pn nk g gym jugak... nk build body aku yg mang da kurus nih..hahahahah....

pasal www.1tube.my plak, secara jujurnya lepas bro ben tunjukkan bakat die dalam penghasilan vlog nih, baru aku tau pasal 1tube nih... kalo x hampeh.. sure aku x tau... agak best jugak la... 1 tube nih mampu dijadikan  satu web untuk pencari video dan jugak untuk mereka yg suka berkongsi or share something dlm bentuk video mcm bro ben nih.... ia seakan youtube jugak tapi yang bestnye keluaran dan hak milik malaysia... nama pun 1 malaysia... bangga betulll..

kalau aku nih diberi peluang??... hrmm wat mase nih kalo nak buat sendiri tuh agak susah jugak... kalau aku diberi peluang untuk terlibat dalam penghasilan vlog nih best jugak... at least aku dpt gak share n dpt mempromosikan lagi blog aku nih kan....

Friday, February 11, 2011

=antara my green dan "yoko-yoko"=

malam td, aku keje dengan begitu tenang bersama oshin!!!, cik tipah n hasni... dtg dah le lmbt... silap assignment plak.. ayyoyyo.... lawak... seyes lawak... aku igt kat tmpat biase.... upenyer tetiba tercampak kat "cool" punyer tmpat... tempat sesi maki hamun.. nilah dlm pikiran aku.... aku ingt aku srg jer silap... upenyer si benny!!! pn same... 

xpe... gajus tetap cool jer... x kesah r mn pn... papepn aku dah bersumpah  tuk wear my beloved ijau mlm td... nk kasi ade ong ma... upernyer mang ong.... tiada sesi maki hamun... tiada sesi bermasam muka... sume cooll jer... mcm assignment tmpat yg aku jage tuh... siap bleh menyanyi n bergelak ketawa... tp dengan profesional la...hahahaha.... 

yang penting patient happy bile kitorg ni happy... tp happy pn kena la bertmpat.. kena empathy jugak... takkan org tgh sakit kitorg pn nk bergelak ketawa... NO!!! kitorg phm... so, bg le emotional supprot... advice ag....

lagi best bile ade p.cik yang begitu mesra pelanggan duk puji2 aku.. bagus la nak keje ko nih.... sangat bagus... sungguh terharu dowh!!! trima kasih that's p.cik yang begitu memahami tugas aku n kwn2... "ko x tdo ke?" aku pun menjawab ngan berhemah "pakcik kalo kami tdo sape yg nk tcare org yg skit nih? dh mang tugas kami p.cik"... sangat baik itu p.cik... kan bagus kalo sume org ade ini mcm punyer sikap ma... tiap hari gua akan dtg g keje ngan muka senyum n bersemangat... bukan semata-mata untuk gaji yang gua dpt tapi untuk dengan niat tuk menolong n menyelamatkan nyawa org yg skit...

dalam hati yg riang tuh.. tetiba.... that's kind of p.cik asked "adik ade yoko-yoko x? skit pinggang la dik.... tilam tuh keras sangat"... dalam nada yang ingin tersenyum seraya menjawab... "p.cik yoko-yoko xde la"... ish2... seyes lawak.. fest time org mintak yoko-yoko... ade ke kat spital nih... aku pun x tau coz aku sdiri pn x penah jumpe dpn mata si yoko-yoko tuh.. seyes!!!!... sabo erk p.cik... thn r skit... nk wat camne.. ni bukan hotel... ade tilam empuk.... papepn p.cik tuh amat memahami... Tq lagi tuk p.cik itu... suke betul!!! Bravo for my green... i like~~

papepn ini mlm pe plak citer nyer... entah le... moga2 happy jugak... hope my ijau give me da smangat tuk mlm nih.... aku akan tetap wear da ijau lagi... lantak pi lah!!!!...


=ni ke yoko-yoko yang dimaksudkan oleh si pcik tuh??=


moral of wa punyer story untuk arini
*enjoy ngan setiap ape yang anda lakukan... be empathy... walau mcm mana keadaan skali pn kena sentiasa sabar.. ok???

Thursday, February 10, 2011

=Misi GaJus!!!=

"ape?? misi? ish2... ko tu dh la laki...nk jd misi plak... pondan ke pe..... xde keje lain ke? blmbak lagi kut... ko tuh bukannye bodoh sangat... cari ler keje len...."

hrmmmm.... arini aku saje jer nk crite sal kerja aku nih.... seorg lelaki yang bergelar jururawat or kate pemes kat malaysia nih misi... 

sebut jer misi mesti org igt pompuan... dengan jarumnyer... basuh tut2 org le.. ikut bontot dr la n mcm2 lagi.... 
skrang nih jgn korg silap laki pn bleh jd jururawat.. padahal dah lame dah benda nih wujud... kalu kat oversea tuh, mang rmai sangat la yang laki nyer... 

sebenornyer secara trus trang minat untuk jd misi nih xde langsung pn dalam kamus idup aku... dulu lepas je spm byk tmpat yg aku mohon....
Alhamdulillah dapat gak offer architecture kat UIA and interview for cikgu... punyelah pening pale aku untuk decide time tuh.. coz esoknyer dpt plak offer tuk blajar jd nurse... 
Pikir punye pikir, tanye member2, n family last2 dengan redha nyer aku pilih tuk jadi nurse... 

fest2 time blajar tuh hrmmm pening r gak... ye r pompuan, YA Allah 185 org n total laki time aku blaja tuh hanyelah 10 org saje!!!! x tau r camne nk blajar nih... time tuh aku tekad jer... by hook or by crook aku kena complete study aku... adoiyaiiii.. ghase 3 taun tuh lame giler.. time tuh mang ari2 aku pikir r camne la t mase depan aku.... pe org akan kate... mang aku ghase malu...huhu

Nak2 time praktikal, sorg jer laki.. yg len all pompuan.... nk berdepan ngan patient g... camne tuh.... org slalu tanye, best ke blaja nurse nih... ko tu kan laki... mesti ko ni pun "patah" kan.... Kuang haja giler punyer statement!!! nak jer aku kasi sepak sorg sbijik... tp tu kan tgh praktikal.. so, be profesional... wat donno jer... lantak ko la... dh tau sakit wat gaye sakit... satu jer aku pikir time tuh, nk wat pahala... although time tuh praktikal n xde la tanggungjawab sangat, tp at least aku kena tau dari A until Z ape yg aku wat... bak kate lecturer time tuh stiap benda yg aku wat mesti ade rasional die... betul jugak!!!!

Time tuh jugak le sdikit sbyk ajr mcm2 benda kat aku... camne nk hormat org, jd pybr, be empathy n mcm2 lagi... n sdkit sbyk jugak la ati aku ni mula menerima kerjaya misi nih... Mang stgh oghang pikir agak jijik... nak2 kena tukar pampers and cuci najis oghang... tp dgn adenye kwn2, aku dah x kesah... dah memang tanggungjawab kan... kalu aku x wat sape lagi nk wat... yang penting ikhlas..;)

saat yang paling gembira bila time nak abis blaja tuh.. x saba  ghasenye... nk menempuh alam pekerjaan... nak ade duit poket sdri... x yah nak susahkn fmily ag.... tapi ade jugak le dugaannye... adoii.. Igtkan dah lepas diploma bleh trus keje... upenyer nak kena ade lesen gak... igt moto ngan kete jer ade lesen.. upenyer nak keje ni pun kena lesen... susah tul.... nak kena lulus exam Lembaga Jururawat Malaysia.... xpelah... aku kena usaha kan... alang2 menyeluk perkasam... nak ke x nak tetap kena gak.... redha jer.. memang betulla... exam ni mang penting... nak tgk samaade aku ni ready ke tak nk berhadapan ngan alam pekerjaan t.... ALHAMDULILLAH... aku lulus gak.... 

Tanggal 6 hb 8 2009 , aku tlah di panggil tuk lapor diri tuk start keje... adoi... time nih takut plak ghase... camne la t.... aku hanya mampu berdoa jer.. mintak2 le semuanya dipermudahkan... bile time lapor diri tuh, aku diberi pluang tuk pilih.. so dengan selambanyer aku pilih tuk keje kat emergency... actually 2 tmpat jer yang menarik minat aku giler2 punye... 1 kat psychiatric ward ataupun bahase kasar die wad org gile... why?? nape plak ko beria2 nk keje cni???... mang aku minat sbab time last practikal aku ditmpatkan kat wad nih... so, serba sdkit aku dah tau camne perjlann die... mang aku akui agak ssh jugak sbb nk berdpan ngan org yg bermcm2 sikap n tingkahlaku... mlumlah mental problem... so mcm2 bleh jadi.... Yang ke 2 of coz le emergency... kat sini aku mcm2 pglman bleh dpt... mcm2 bnda aku akan blaja t.... tp sush jugak becoz org panggil fest line... sume benda x leh men2 sbab dah name pun emergency... so tiap mase kena cpat.... xpelah.. sekali lagi dengan redha n bangge  nyer aku my choice is emergency... biarlah ape pn nk jadi... doa jela....

skang nih.. dh stahun lebay dah keje... memang agak banyak jugak la benda yang aku blaja n temui... bile time keje tuh mang kena keje btul2.. xleyh nak main2... kadang mang stress nk berhadapn ngan patient yang bermacam2 org.... kena maki tuh biase le... x lain x bukan kena mrh sbab tunggu lama... sori la... ape aku bleh buat... yg sakit bukan srg dua... kdg2 tuh non stop... nak x nk trima jela... kekadang tuh kesal jugak la ngan sikap segelintir tuh... dah siap bagi ubat tuh ubat nih, wat tuh wat nih, sebab tunggu lama bleyh plak ckp x wat pape... bengangnyer... tp sabo jela... be professional... kang x pasal2 kena komplen kate kuang haja plak.. memang susah... yang lagi kesal tuh, bape kerat sangat la ucap trima kasih... bila dah sihat or dah ok men blah cam tuh jer.. senyum pun xnk.... xpe... biase la... at least diorg dah sihat n ati aku nih gmbira... sgla rwtn yg aku n kwn2 skrja n juga dr td  berkesan... yang pnting aku ghase puas ati bile patient yang aku jage tuh balik dgn jayanye....

memang lah kbykan prwtn tuh kena tunggu arhn dari dr... tapi kekadang tuh dah name pun emergency, kena la decide sdiri... nk2 bile g ambulance call... mane ade dr weyhh... ko jer nk kena decide hidup ke mati patient yg diattend tuh.. agak susah jugak... thats y la time keje, kene btul2... so sape ckp keje misi nih stkt tuttt tuh jer.... mang silap... before aku join nih pun mang aku pikir tuh jugak... nak2 aku nih asal kg... so oghang kate x brape open sgt....  bila dh tibe saat nih aku ghase agak bertuah giler dpt bergelar sorg insan bernama misi... memang bangga.... nmpak lesung pipit although realiti nyer mang x de langsung lesung pipit tuh.... n pada hakikatnye still ade soseh2 oghang duk mengata lagi... lantak p lah. ade gua peduli... yang pnting aku kena komited ngan keje aku... x leyh nak toleh blakang ag.... ~peace

tetibe plak tringat kat lagu smile =) nyanyian malique ft najwa... enjoy plak dengar lagu nih...

"senyum sikit nak tengok ade x lesung pipit kalau tak ada pun aku masih mahu cubit"







Sunday, February 6, 2011

=GEGAR 1000 BLOG oleh BEN ASHAARI=


nak sahut lagi cabaran bro ben ashaari nih...hehehe... gegar 1000 blog!!!.. kasi gegar lagi....

SAYA SOKONG DUNIA BLOG dan SAYA SUKA KERANA SAYA MINAT MENULIS DAN MEMBACA BLOG ! ANDA BAGAIMANA ??

nak kasi gegar jugak??? klik jer la cni... MAU KASI GEGAR!!!

=anak BAPAK=

aku telah diulit lena yang panjang.. tersedar tetiba time tgh sunyi sepi.. aku kena bangun awal arinih coz dah janji ngan ahmad furqan tuk jaga anak die... so bermula lah idup aku sebagai seorang bapa.. chehhhhh Si GaJus!!! dah mula perasan.... x pe la at least pengalaman tuh... belajar dari awal...


muka comell baru bangun...



 agak susah jugak le nk jaga mior ahmad darwisy nih.. ish!! dah la x bleyh duduk... nk suh aku dokong dier jer... tuh yg letak depan laptop trus suke... advance btul....







lagi satu,susu dalam botol susu..eh2... btul ke? 




 tringat plak cammane la time Si GaJus!!!... mesti camni jugak kan.....hahaha

last2... gembira btul la die bile BAPAKnyer darwisy dtg nak amik die.. aku plak yang ghase seday sebab time tuk jadi "bapak" sudah tamat... hahahaha


 dapat la UPAH nasi lemak... hasil pemberian bapak darwisy tuh...hehehe... bgus jugak... dah la perot lapa giler nih.... heheh


*moral of the wa punyer story
bukan senang nak jaga anak although sorang... ingt le blik cam mn la mak bapak kite jaga kite dulu... nih baru srg.. kejap plak tuh... so hargai jasa mak/ummi/mama/mami n ayah/abah/papa/bapak/abi or sesape saje yg menjaga, mendidik anda dulu.... 


tetibe plak TERview blog bro ady... best nye la... tp nk wat cam ne.. keje arinih..... mud mls mule menyelubungi aku untuk tidak pegi keje..hahahah... biase la... mud ahad... sape le yg rajin nk g keje....

Saturday, February 5, 2011

=bLog AkU haNya BIASA...=

Bile berBlog, mesTi nak Post yang Best2.. bLog pun mesTi r yg GEMPAK punyer baru soNok tuk view dan akan Trus view tiap hari... tp aku MemanG akui blog aku hanya BIASA... x gempak mana Pun... tapi akU still akan try tuk wat maNe yg TerBaik... cOz aku niH still lagi BELAJAR untuk berblog!!!...

buah cempedak diluar pagar, amik galah tolong jolokkan
aku budak baru belajar, kalau salah tolong tunjjukkan...

suka sangat bile tgk blog diorg nih especially yang nih.... memang otai...
ben ashaari
hanis zalikha




*si gaJus!!! hanya mampu berblog, tidak mampu bersuara*







Thursday, February 3, 2011

=kepTcHeriNa ChiNese nEw YeaR=

blik keje mlm td, lepak jap kat kdai mkn... prut lapo weyh.. smbil tunggu member tuh smpat la gak bercapturina..

nescafe ais ke teh ais??

 sikap!!!

 waiting.. nak abis air gua....hrmmmm

tgk berita terkini... KOSMO!! main page pasal pergolakan kat mesir.... still waiting....

KOSMO!! lagi kisah di mesir... =(

KOSMO!! Chinese New Year....

 CNY gak...

 ni pun..

 sampai pun tetiba.....hahah


 roti canai man.. nampak ke.. kasi tibai jer...


siap!!!! hidangan bekfest CNY...

 lapo tuh... baru blik keje.

 lagi!!

 saturday is green day... tp maybe sbab arinih khamis kan.....

mamam yang best.. terbaik!!!... 1/2 boil egg + kicap + small bowl + table spoon ^_ ^







Wednesday, February 2, 2011

SSS - Jom bikin konsert oleh BEN ASHAARI


Nak gak sahut cabaran Ben Ashaari... Ak try untuk berimiginasi seadanya...hahahaha...


1. Tempat persembahan konsert :
      - Arena All Stars Genting Highland... best nyer, leh enjoy men outdoor or indoor sambil wat konsert


2. Harga tiket :
      - 350 (dewasa) , 200 (kanak-kanak), diskaun 50% tuk peminat-peminat..hahaha


3. Kata aluan :
      - apa khabar semua.. salam sayang, salam 1 malaysia buat anda.. harap anda akan terhibur... letsss enjoy!!!!


4. Sasaran kehadiran:
     - more than 10000 penonton... hopefully =)


5. My pict :p






6. Lagu-lagu
          1. Terima kasih ( awie) - ni lagu pembukaan, tanda thanks tuk peminat...
          2. Tolong ingatkan aku (ana raffali) - versi aku ok.. salah satu lagu faveret aku..
          3. Better man (robbie williams) - khas tuk peminat lelaki..
          4. Kotak hati (hujan) - sempoi...
          5. Teman sejati (brothers) - best, kenangan kat kawan-kawan....
          6. Akulah kekasihmu (Axls) - ghase nak nyanyi sangat lagu nih...
          7. Lagu kita (aizat) - khas tuk yang tersayang... =)
          8. Sofea Jean (black) - best-best sangat....
          9. Pelita ( A.P.I) - nak invite sume penyanyi indie , nyanyi sama-sama...
          10 . Gemuruh (search ft wings) - best jugak...


7. Penyanyi jemputan
      - artis indie especially hujan dan black
      - Maher Zain


8. Lagu penutup
      - Lagu Maher Zain.. pape je la sebab aku nak duet ngan Maher Zain n nak wat kejutan tuk sume before konsert tamat..


9. Kata Penutup
     - sejuta terima kasih tuk anda yang sentiasa menyokong saya dalam industri ni.. tak lupa buat penaja yang sama-sama bertungkus lumus.. terima kasih! terima kasih! terima kasih!


10. Duit kutipan konsert
     - of coz aku nak kawen terus!!!!  8)



Tuesday, February 1, 2011

=seJUTA makna=

?????

KU ADA KAMU
Di kala ku kehilangan di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk


Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu


Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan


Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh

Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Tidak mungkin diri ini mampu
Hidup tanpa doronganmu


Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu





*si gajus!!! akhirnya mampu berjiwang*







=kesah GAJUS=

tetiba nk share skit pasal gajus nih.. sikit jer... x banyak pun.. x mau korang tertanya-tanya... ramai duk tanye aku awat letak name gajus... mang aku nih suke makan gajus ke, ade pokok gajus ke depan umah or mang perangai aku nih macam GAJUS????... perangai macam gajus??? ish cam pelik jer... macam mana la nak menilai gajus tuh... entah!!!!


Actually nama gajus asalnye asal tmpat tinggal aku KETEREH, kelantan... kalo ikut dialek kelantan ketereh tuh nama lain bagi gajus...hehehe.. ntah le... biase la zaman dulu-dulu... aku pn x tau macam mana asal gajus boleh jadi ketereh... so jgn tanya aku!!! =)

nilah pekan KETEREH kesayangan aku nih... simbol kemegahan GAJUS!!!

pasal gajus pulak....

name saintifik : Anacardium occidentale

gajus nih jugak boleh merawat penyakit macam diabetis, disentri dan radang mulut....


papepn aku tetap bangga ngan nama gajus tuh... tak mau durian, tak mau raambutan or apple ke ape.. aku 
tetap mau gajus!!!!


p/s: hrmmm dapat budu cap ketereh ni pun best jugak... cicah ngan ikan bakar.. mkn ngan petai or ulam with nasi... adoiii... menyengat weyh.... konpomm gua kasi tambah 2 pinggan...!!! :-p
dapat plak cicah ngan tempoyak ke pe kan...



*si gaJus!!!dengan muka bangganya*