Posts

Showing posts from September, 2011

=The Road Not Taken [versi bahasa melayu]=

JALAN YANG TIDAK DIAMBIL


Duajalanbercabangdalamkayukuning,
Danmaafsayatidak dapatperjalanankedua-dua
Danmenjadi salah satupengembara,lama sayaberdiri
Dan melihat ke bawahsejauhyang mungkin
Di mana iabengkokdalamsemak;

Kemudianmengambillain,sama sepertiadil,
Dan setelahmungkintuntutanyang lebih baik,
Keranaiaberumputdanmahumemakai;
Walaupunbagiyanglulusdi sana
Sekiranyadipakaimerekabenar-benarhampir sama,

Dankedua-duapagi itusama-samameletakkan
Dalamdauntiada langkahtelahhitamsudah menjadi biasa.
Oh, sayamemeliharapertamauntukhari yang lain!
Namun,mengetahuibagaimanacaramenujuke jalan,
Sayaragu-ragujika sayaharuskembali.

Sayabolehmemberitahuinidengan keluhan yang
Suatu tempatumurdan usiayangseterusnya:
Duajalanbercabangdalamkayu,dan saya
Saya mengambilsatuyangkurangdilalui oleh,
Dan itutelah membuatsemuaperbezaan.




*nukilan asal DI SINI
*di terjemah sepenuhnya oleh PAKAR TERJEMAH


sekadar suka-suka, carilah maksud tersirat disebalik yang tersurat, anda pasti akan temui apa pilihan terbaik dalam hidup anda.. se…

=WORDLESS WEDNESDAY # 7 : something special=

Image

=bertuahnya bila berkepala BOTAK=

Image
Assalamualaikum.. salam sejahtera...
apa pendapat anda bile anda(yang lelaki) berkepala botak atau kwn-kwn atau org yg tersayang anda berkepala botak??? anda kata macho???? atau anda x berapa suka dengan orang yang berkepala botak??? hrmm tuh selera masing2.. 
sebenarnya bertuah bagi sesiapa yang berkepala botak.. kat bawah nih aku nak kongsi dengan anda semua kelebihan-kelebihan orang yang berkepala botak....
Orang botak sering dikaitkan dengan kebijaksanaan. Tambah pula jika dia berkaca mata. Orang yang botak di bahagian depan kepala kita kata dia "ingat". Orang yang botak bahagian atas atau tengah kepala kita kata dia "pandai". Bagi orang yang botak pada kedua-dua bahagian kita kata dia "ingat dia pandai".
Botak jimat perbelanjaan. Tak perlu gunting rambut bagi hensem, cukup dengan cukur atau botakkan terus, jadi lambat tumbuh untuk dicukur semula kemudiannya. lagi jimat kalau beli mesin potong rambut sendiri dari China yang murah.
Wang juga dapat dijimatka…

=entri MALAM JUMAAT : apa gunanya akal??=

Image
Assalamualaikum.. salam sejahtera.. selamat menempuh malam jumaat... moga-moga mendapat keberkatan dan dipertemukan dengan perkara dan pengalaman  yang indah-indah... :)
setiap manusia dikurniakan akal fikiran... akal untuk berfikir.. untuk membuat penilaian ke atas setiap perkara... akal jugak digunakan untuk membuat segala keputusan dalam hidup...
ada yang gunakan akal untuk memberi nasihat kepada orang lain... macam dalam gambar  kat bawah nih... - - -
niat orang ni sangat baik.. dan aku begitu respek dengan hamba Allah ni yang tidak segan silu memberi nasihat pada sesiapa yang membaca apa yang ditulisnya... sudah sah-sah hamba Allah ni pun berakal kerana mampu mengingatkan org lain... kata-katanya jugak ada betulnya...
tetapi korang fikirlah mana silapnya bila sesuatu yang nak disampaikan diconteng pada dinding tandas... baguskah macam nih???
ermm.. semua ada akal.. tahu membezakan mana baik dan yang mana buruk....

gajus berkata: jangan sampai orang kata kita ni bodoh kerana perlakuan kita…

=SPONTANEOUS THURSDAY # 5 :

KALAU TAKUT DI LAMBUNG OMBAK,  JANGAN BERUMAH DI TEPI PANTAI...

=WORDLESS WEDNESDAY # 6 : anak bapak :)=

Image

=pekerja berbaju uniform rata-ratanya lupa tanggunggjawab=

Assalamualaikum... salam sejahtera.. terima kasih anda kesudian anda menjengah blog aku nih...
Semalam aku menyinggah bersama rakan yang lain ke open house kakak kepada salah sorang teman serumah aku... terima kasih sangat2 kat tuan rumah (k.teh dan suami) sebab terima kehadiran kami... ghase menganggu sebab dah dekat pukul 12 tgh malam..heheh.. dasat kan. g open house umah org tengah-tengah malam... kalau org lain aku rasa da close house waktu macam tuh....
banyak sangat juadah dapat dijamah walaupun da last2 minit.. walaupun kata k.teh, menu express, tapi bagi aku sangat sedap... maklumla semua tengah lapar.. perut masing2 kosong sebab prepare nak g open house...hihihi
sibuk menjamu selera tuh, banyak jugak perkara yang dibualkan. especially dengan k.teh... actually, k.teh seorang guru Pendidikan Islam di sebuah sekolah rendah berdekatan.. banyak pengalaman dan perkara yang dibualkan... 
dalam asyik berbual-bual, k.teh ada bagitau aku, kebanyakan pekerja beruniform lupa akan tanggungjaw…

=selamat bergathering.... (xde sape nak wish kat aku selamat berkerja ke??)?=

Image
Assalamualaikum.. Selamat sejahtera buat korang...
jeles, cemburu, irihati.. semua ada... jeles sangat kat sape2 yang akan g... jeles sebab x dapat join gathering hari raya... jeles x dpt g jln2.. semuanya aku jeles!!!!

sebab ade tugas yang lagi penting... tugas yang telah diamanahkan pada aku (poyo tak ayat aku??)... tugas ni jugak la sumber rezeki aku... nak taknak aku kena kuatkan diri untuk jalankan tugas aku... aku pun perlu bergath jugak.. tapi dengan pesakit2 jela.. hup x la ramai akan join gath dengan aku...hehe.. InsyaAllah...
papepun pade sape2 yang pegi gathering, selamat bergathering esok... bawa kenderaan elok2.. pandu dengan berhati-hati... yang penting, pastikan tapau untuk aku jugak.... 
actually xde la cemburu sgt...hihihi...saje wat ayat poyo meraih simpati..hehe..  nak wat camne.. belum ade rezeki nak bergath bersama-sama lagi..


gajus berkata: xde sape2 nak wish kat aku selamat berkerja ke???

=Ku Serah Cinta=

Image
Assalamualaikum... Salam sejahtera... Selamat Hari Malaysia...
Sebelum korang baca dengan lebih lanjut, set in mind, entri ni bukan berunsur jiwang semata-mata... untuk ingatan diri aku jugak.. manusia kalau tidak diingatkan pasti akan lupa...
malam jumaat, tunaikan tanggungjawab masing-masing.... setiap apa yang kita mahu lakukan, mulakanlah dengan niat yang baik. kelak yang baik juga kita dapat... 
sebut saja malam jumaat, apa yang akan terbayang di wajah kita, dalam fikiran kita dan dalam hati kita??? mahu tunaikan tanggungjawab batiniah (bagi yang kawin)  semata-mata?????  
tak kira dah kawin atau belum, tanya pada diri, mana arah tuju kita sebelum ini, selepas ini dan akan datang... mana tempat yang telah kita tempuh, dan akan kita tempuh.. adakah semuanya baik...
kita selalu kata, I love u, aku cinta padamu... semua ditujukan pada manusia... kadang-kadang kita lupa, kita ada Pencipta yang paling berhak untuk kita cintai.. bukan manusia semata-mata... 
sama-sama kita hayati rangkap-rang…

=SPONTANEOUS THURSDAY #4 : edisi raya=

puasa ramadhan dah  bila nak puasa 6 pulak???

=Dont break my heart=

Image
Assalamualaikum.. Selamat sejahtera pembaca sekalian....
anda sayang diri anda??? sayang keluarga anda??? sayang orang sekeliling anda???
ungkapan sayang memang senang...  aku sayang die, aku sayang mereka, aku sayang aku....muahhhhh... senang je kan...
tapi kadang kala kita tak sedar apa yang kita buat sebenarnya tak menunjukkan tanda sayang pun.... 
contohnya kita mang sibuk mencari rezeki, pernahkah kite terfikir keluarga di kampung??? telefon sekurang-kurangnya 1 kali sehari, tanyakan khabar mereka.. terutamanya ibu bapa jika masih ada...
contohnya lagi kita lapar, kita pun makan.. pernahkah kita fikir orang sekeliling yang hidup susah hanya untuk mendapatkan sesuap nasi...
contohnya lagi bila kita susah, sibuk kita cari orang nak mintak tolong... bila kita senang, pernahkah kita ingat pada orang yang pernah membantu kita, bila mereka susah, di mana kita waktu tu...
contohnya lagi.... anda fikirlah sendiri


orang kata (perokok okeyh).. merokok adalah lambang kemachoan seseorang... kalau ta…

=WORDLESS WEDNESDAY # 5 : vespa=

Image

=tentang HUJAN=

Image
-TQ cik google-
Diriwayatkan daripada Zaid bin Khalid al-Juhaniy r.a katanya:
Rasulullah s.a.w mendirikan sembahyang bersama kami di Hudaibiah, selepas hujan turun pada malam tersebut. Setelah selesai sembahyang, baginda menghadap kepada kaum muslimin, lalu bersabda: Tahukah kamu apa yang telah difirmankan oleh Tuhan kamu?
Para kaum muslimin menjawab: Allah dan RasulNya lebih mengetahui,
lalu Baginda bersabda: Allah berfirman: Di antara hamba-hambaKu, ada yang beriman kepadaKu dan ada yang kafir. Maka barangsiapa yang menyatakan: Kita dituruni hujan dengan anugerah dan rahmat Allah, orang itu beriman kepadaKu dan tidak beriman terhadap bintang-bintang. Sebaliknya orang yang berkata: Kita dituruni hujan oleh bintang ini atau bintang itu, maka orang tersebut kafir terhadapKu dan beriman kepada bintang-bintang.
Dipetik dari laman

=aku seorang jururawat, aku bangga!!! - re-post=

Image
Assalamualaikum.. selamat petang sume.. hup korang sume sehat erk... pejam celik pejam celik arinih da 12 mei dah... ghase cepat mase brlalu.. aku ghase cam br smalam aku abih blaja...heheh...
actually aku ngantuk nih... maklumlah.. lepas keje mlm.. tadi pun blik da lewat.. ade prob kat tmpat keje... t aku citer erk pe prob die.. kang x beshh plak kalo aku citer skang..hihihi... tapi aku tetap nk update jugak.. maklumlah arinih ari spesel kan.. :-)
kalo korang ade view blog aku tentu korang tau keje aku kan... kan2... tapi tu pun kalo korang ade view la... tapi xpe.. gua xde kesah coz gua tau blog gua hanya blog picisan jer... n gua nih bukan retissss... :p
okeylah... fest of all.. aku nk ucapkan trima kasih kat korang coz sudi bace entry nih n skali gus sudi view blog aku nih... hup korang selesa erk aku bahasekan diri aku nih aku coz aku ghase lagi senang nk wat korang sume fhm...hihi.....
bile abih skolah dulu, x terlintas pun dalam fikiran aku nih nk jadi ape yg aku jadi skang... seye…

=Indahnya berterima kasih=

Image
Assalamualaikum... selamat sejahtera wat korang... ni entri express sebelum aku pergi keje.... arini keje syif malam la...hihi


korang mesti slalu tengok pic ni kan.. bagi korang ni macam biase jer... sape pun penah tengok... coklat m&m's... biase jer... yer memang biase... tapi tak bagi aku... amat spesel... 
nilah salah satu pemberian seorang pesakit tua kepada aku di kala aku tamat syif berkerja... tanda ucapan terima kasih katanya.. aku amat terharu... terharu bukan dapat coklat.. tapi terharu dengan ucapan terima kasih.... segala penat lelah hilang bila ade yang berterima kasih... aku bukan mengharap... tapi sekurang-kurangnye ape yang dilakukan dihargai...
 itulah salah satu sebab mengapa aku bangga menjadi jururawat.. itulah indahnya berterima kasih.... memang senang sebutan die.. tapi tidak ramai yang mampu menyebut... 
actually ni daripada sambungan kisah entri YANG NI yang tak sempat aku share ngan korang.... 

=WORDLESS WEDNESDAY #4 : edisi raya=

Image