Sunday, July 31, 2011

=bile anak bulan muncul, tandanya bermulanya Ramadhan=

Assalamualaikum... selamat sejahtera wat korang lagi... ni entri express aku sebelum aku bersiap2 nak g keje... keje malam beb..huhuhu

mang dah tau, arinih tengok bulan beranak kan.. i mean, tengok anak bulan la...hihihi.. nak menandakan esok puasa ke tak... then saat ni, aku tak tau... x de kesempatan lagi nak tengok anak bulan dengan mate sendiri... tak tau comel ke, hensem ke anak bulan tuh... ntah2 kembar ke pe... hihihi... sekadar melawak.. tak mungkin kut... hahaha

 papepun keputusannye, yang penting sempena Ramadhan yang bakal tibe nih, same2 lah kite tingkatkan amal sebanyak mungkin... kalo dulu x pernah pose, try la pose.. biar kasi penuh okeyh... baru berkat hidup.. mang wajib bagi umat Islam yang dah baligh kan... mang perlu.. bukan lame pun sebulan jer dalam setahun.... benda2 yang x elok kite buat tuh, tinggal-tinggalkanlah... nilah bulan terbaik untuk kite berubah... nipun ingatan untuk diri aku jugak.... same2 kite jadi lebih baik...

ingat: puasa bukan sahaja menahan diri dari lapar dan dahaga, tetapi jugak menahan diri dari melakukan benda-benda tak baik... so sama-sama kawal nafsu kite... mang bulan puasa syaitan sume dirantai.. tapi tidak bagi hawa nafsu.... okeyh.... 

Ahlan wasahlan ya ramadhan.... buat bloggers or readers, selamat berpuasa okeyh.... jangan nakal2(tetibe)..haha

p/s : aku ghase x bape best sikit bile fest2 day sahur jer kat tempat keje kan (kalo sok stat pose.. xpe la nak wat camne... puase tetap puase, tanggungjawab tetap tannggungjawab... setiap tanggunggjawab tuh amanah kan...

=name pun PINJAM, wajib pulangkan balik=

Assalamualaikum.. selamat sejahtera yer korang.. hup sehat2 sume yer...

entri kali nih just nak share skit pasal pinjam-meminjam... dalam hidup kite nih, x leyh lari dari pinjam-meminjam kan..tak kire la papepun ... duit ke, barang2 ke.. handphone ker or kedit sekalipun ataupun papejelah... for sure mesti kite pernah pinjam someone punyer something kan... 

bagi aku mang aku x bape nak suke sangat pinjam-meminjam nih... melainkan mang dah terdesak sangat2... bukannye ape, aku ghase x bape best kan kalo pinjam-meminjam nih... x syok sgt... yelah bukan hak kite or bukan kite punyer.. kalo jadi pape kat brg yg kite pinjam tuh camne?? x ke kite yg salah t... 

mang x diakui mang ade org yang suke sangat meminjam-minjam... bile time nak pinjam mulalah excited... katenyer nak pinjam kejap jer.. tup2 lupe terus kalo tuasn tak mintak.. for sure tentu ade kan... ni yang x mau sebenarnyer... kalo dah pandai pinjam, kena la pandai pulangkan... tak perlu la nak suh tuan punyer badan ungkit dulu baru terhegeh-hegeh nak kasi balik...

same gak ngan bab hutang menghutang... time nak pinjam duit, bukan main lagi.. bila nak bayar.. adoiii bukan men liat lagi... boleh plak wat2 lupe kan... mang teruk kalo ade member yang macam ni... boleh sengsara weyh..kui3...

kalo dah name pun pinjam, mang perlu and wajib pulangkan balik... len la kalo tuan die suh amik terus... tu kire len... and tak jadi masalah kan... pade sesape yang suke sangat pinjam-meminjam tuh, kurang kanlah yer... x elok jugak sebenarnye.. melainkan kite betul2 terdesak sangat.. dah memang xde jalan lain melainkan dengan meminjam.. tuh xpela.. yang penting, bagi balik kat tuan die... dan pastikan benda yang kite pinjam tuh, bile nak pulangkan keadaan die elok sepertimana kite pinjam dulu... kalo hutang duit pun, sile bayar balik... t jadi darah daging, merana dunia akhirat... nauzubillah... jangan lah sebab pinjam-meminjam boleh jadi gaduh anak beranak, sesama member or sesape saje.. x elok.... 

okeyh.. ni jer peringatan kali nih.. untuk aku dan korang jugak.. oraite.... sebar-sebarkan dan selamat beramal!!! :-)

Saturday, July 30, 2011

=from someone.... [Di Saat Aku Mencintaimu]=

Mengapa kau pergi
Mengapa kau pergi
Di saat aku mulai mencintaimu
Berharap engkau jadi kekasih hatiku
Malah kau pergi jauh dari hidupku

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu
Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Menyendiri lagi
Menyendiri lagi
Di saat kau tinggalkan diriku pergi
Tak pernah ada yang menghiasi hariku
Di saat aku terbangun dari tidurku

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Semoga engkau kan mengerti
Tentang perasaan ini
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta
Maaf sungguh ku tak bisa
Untuk kembali padamu
Maaf ku telah terbuai
Akan indahnya cinta

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencintai dirimu

Aku inginkan dirimu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

Aku inginkan diri mu
Datang dan temui aku
Kan ku katakan padamu
Aku sangat mencinta

=SINGA "matang"....

Assalamualaikum... selamat petang.. thanks korang... 

Sebenornyer aku malas nak update pasal game bola malaysia vs singa ari tuh.. tapi sebab arinih kat paper still lagi org duk citer buatkan aku nk update la skit... skit je.. x banyak pun.. aku bukannya ape... mang ghase sikit kecewa... nak marah pun ade... kalo korang rakyat malaysia yang tengok game aritu pun for sure korang pun ghase pe yg aku ghase...

"kemenangan ini menunjukkan kami pasukan matang - Kapten singapore (x mao mention name, coz x suke)

bile aku baca, agak mendidih jugak.. bagi aku matang kejadah pe kalo men pun tak professional... terlampau banyak lakonan ditunjukkan player2 singapore yang boleh aku katakan macam pondan... kalo korang tengok, korang sdiri nampakkan camne game arituh...

common la.. kalo stakat menang dengan gaya pengecut camtuh, tahniah la wat ko singa... ko mang "hebat"..."hebat" sangat... sekali lagi tahniah wat ko singapondan... lain kali, gune jer sume pemain import.. senang... mesti lagi KUAT kan...

mang banyak kesilapan ditunjukkan player malaysia tapi bagi aku, diorang dah try sehabis baik.. adat bertanding mesti ade kalah ade menang.. dan bagi aku, game arituh malaysia x kalah... sebaliknya stress dengan taktik-taktik pondan yang ditunjukkan pemain singapore... 

player kite tetap hebat.. walaupun ade antare diorang yang melepaskan banyak peluang... mungkin kali nih kite xde rezeki.. yang penting jgn cepat mengalah... sebaliknya belajar dari ape yang telah berlaku... Aku tetap bangga... Syabas Malaysia, loser sang singa pondan....

Wednesday, July 27, 2011

=WORDLESS WEDNESDAY # 2 : PUNAI=


=insan biase, bukan untuk dimaki sesuka hati=

Assalamualaikum.. Selamat malam... hup korang sehat.. thanks sudi bace n view blog gajus nih... okeyh dah masuk hari baru.. hup hari-hari yang kite tempuh dipermudahkan tanpa masalah rumit... InsyaAllah...

macam biase la... kali nih aku nak share benda yang same.. ni just peringatan  dan ape yang aku nak share nih hup korang akan faham.. 

aku tau... aku hanya seorang lelaki bergelar nurse.. ye, hanyalah seorang jururawat.. its up to u, kalo korang nak gelak ke per... i dont mind.. nilah yang aku pilih n aku bangga.. bangga bergelar seorang jururawat... 

jururawat, seorang insan biase.. bukan perfect.. bukan seorang robot yang x berperasaan... macam korang jugak.. setiap hari g keje, dalam hati da set, nak berbakti pada masyarakat... bukan semata-mata makan gaji.. hujung bulan dapat duit... tak.. maybe ade segelintir fikir lagu tuh... tapi rata-rata ikhlas nak berbakti.. mang sesetengah pikir "keje nurse biase jer".. tu ape yang nampak.. yang tak nampak???



setiap hari mesti ade jer komplen.. tunggu lambat la ape la... korang hayati kate2 kat atas tuh.. then fahamlah sendiri... kebanyakan orang x fham.. aku citer coz aku keje kat emergency... dtg semata nak mc tu kire emergency ker?? kalo x dapat mc boleh mati ker??? aku citer nih realiti.. mang patient ramai.. then mase menunggu lambat... mang aku akui, kalo aku pun x suke tunggu2... tapi kalo dah hospital dipenuhi oleh org yg x ptut ade kat emergency sape mau jawab... doktor pun bukan seribu.. "dah berjam-jam dah tunggu.. you nak kami mati dulu ke???"" kalo korang pe yang korang jawab??? datang semata-mata selsema biase, boleh mati tak?? (bukan untuk kuang haja, just nak masing2 pikir, ni lah rakyat kite)...  kalo sorang jer skit xpe.. masalahnye ramai kut... 

siap maki2 lagi tuh... nurse pun macam korang jugak... ade perasaan.. kadang2 kitorang bukan meminta untuk jadi kurang hajar.. tapi demi menegakkan hak... kitorang bukan suke dimaki sesuke hati.. kalo korang pun.. pikir la skit... mang banyak komplin nurse kuang haja.. tapi penah pikir x bape banyak pujian.. terime kasih yang diberi... dalam kena maki tuh, kitorang tetap wat ape yang perlu.. dah name pun tanggungjawab.. siap kena minta maaf lagi... salah kami ker???  

kadang-kadang g keje x pikir pun untuk rehat.. semata-mata tak nak bagi pesakit2 terbiar tunggu lama.. nak settle cepat2.. doktor2 pun same.. tapi benda nih orang takkan nampak.. bile nurse duduk2 n berbual ade pulak yang mengata.. makan gaji bute, keje sambil lewa.. adeke yang tau ape yang di bualkan?? just untuk pasing report.. ape yang perlu dibuat ke atas seseorang pesakit yang datang...

kalo aku citer, mang satu hari x abis... papepun aku tetap bangga.. bangga bukan kena marah.. bangga bukan kena maki... tapi bangga bergelar seorang jururawat... ikhlas berbakti pade yang perlu... walaupun gitu still masih ade yang memahami tugas kami.. dan inilah yang wat aku lagi bangga... nanti aku share ngan korang erk... aku da penat... mau tdo... wassalam... :)

Friday, July 22, 2011

=[M.A.R.A.H]=

Assalamualaikum.... Selamat sejahtera korang2.... Sorry r dah lame x berupdate... rindu ghasenyer arinih... aku kuatkan semangat aku untuk update... sambil menunggu beberapa minit lagi untuk keje syif malam...huhu.. x sukenyerrr...

mang dalam hidup nih, setiap manusia x suke kena marah... x kire r benda kecik ke benda besar ker... dan for sure seseorang tuh pun x suke nak marah2 kan... buruk muke nanti.. yang lawa jadi hudus... yang ensem sure x kacak... yang comel lagi r... 

kekadang seseorang yang suke marah tuh, bukan sesaje jer... cube tengok balik ape sebab yang menyebabkan die marah... mungkin berpunca dari diri kite yang sebenarnye kite tak tau... maybe jugak dipengaruhi masalah peribadi.. sebab tuh kalo jumpe ngan orang asyik nak marah jer kan.... yang ni lah tak nak sebenarnya....marah tak tentu pasal..

kalo nak handle ngan org suke marah senang jer... jgn nak influence die ngan benda2 yang boleh wat die marah... contoh nyer bile die nak bercakap, jgn nak bantah die cakap dulu.. tunggu sampai die abis cakap... kalo tak sure die bengang kan... lagi satu try la bawak bincang leklok kalo ni antara masalah berdua... jgn lah cakap belakang2... bincang depan2... kalo nak bincang tuh, korang stat ngan kate yang elok.. jgn terus melenting kang korang yang kena blik... lagi senang, korang rakam balik part2 die tgh marah then suh die dengar time die tgh mud okeyh.. sure die pikir buruk giler kan...

mang marah nih x elok.. tapi ade sesetengah marah nih bawak paedah jugak.. especially marah kalo seseorg tuh wat jahat.. ni memang perlu.. tapi biarlah berpada2... nanti kan ikut hati mati, boleh putus sahabat or sedara....

aku share ni pun sebab nak ingatkan diri aku jugak.. tak mo marah2 x tentu pasal... kadang2 setiap hari banyak masalah menimpa diri... tapi kena ingat Allah ade bersama kite.. pohonlah dariNya... pade yang selalu berhadapan ngan org yg suke marah, jangan la sesekali dijolok sarang tebuan time die tgh okeyh... kang nanyer jer... hup fhm2 jelah... alrite... mau bersiap2 g keje... pasni tamo marah2 okeyh... be coolll.. InsyaAllah... 

Thursday, July 7, 2011

=men congkak di sungai, hilangkan stress=

Assalamualaikum... selamat malam.. hup korang sehat... thanks wat reader-reader gajus... arigato...

sape penah men congkak?? x kire la korang laki ke pompuan ke.. penah men tak?? bagi korang yang x penah men, elok kalo korang belajar untuk men congkak.. aku sure mesti sonok punyer.. aku pun xde la hebat.... stakat masukkan buah dalam lubang aku gheti la... bagi aku best jugak kalo men congkak nih... tapi ade ke yang tak tau or tak penah jumpe congkak camne?? agak seday bagi korang especially yang melayu coz congkak adalah salah satu permainan tradisional yang patut korang tau....

okey... tuh just permulaan... intro untuk entry kali nih... sebenornyer aku bukan nak ajar korang camne nak men congkak... saje je aku bagi intro lagu tuh supaya korang n aku ingt balik salah satu kebanggaan bagi kite especially yang melayu... hihi

-
-
-

pagi2 lagi aku n member bersiap2... lebay kurang pukul 9.. nak menuju satu tempat... alang2 sume cuti so, nak bawak diri la sekejap jauh dari kesibukan kota.. nak kasi lupe ape saje masalah.. terutama pasal keje... nak release stress skit katenyer... tempat yang dimaksudkan SUNGAI CONGKAK, hulu langat... 

mang best sangat.. sampai2 kitorang jer ada... xde org len kecuali penjaga tempat tuh... so, ape lagi kitorg bebas la wat pe jer... tapi still lagi jaga pe yang patut.... 

memang betulla, bleyh lupe segala masalah.. diri pun rasa tenang... dengar siulan burung, udara yang nyaman, bunyian air terjun sangat mendamaikan jiwa lah...hihihi.. actually, aku pun jarang g air terjun n x bape nak g sangat kat air terjun nih... coz takut benda yg x dijangka berlaku.. tapi arinih, atas ajakan beria2 member aku tuh, so aku join la.. siap berpicnic n bbq bagai... 

~sejuk bebb... mcm air batu jer~

~kita bako kita bako~

 ~sume dah masak, so BEKFAST n LUNCH la skali~

~before balik duk feeling duluh kat tiang... cam x mao tinggalkan tempat nih jer~

kitorg bergegas balik coz ari nak ujan n aku pun ade appoinment penting yg len jugak...hihi




tq korang : tinta hati , balada sepi n makcik kiah kerana wat aku hepi arinih... :-)


p/s:mesti best kalo dapat men congkak kat air terjun Sungai Congkak kan... mesti enjoy...errr

=SPONTANEOUS THURSDAY # 1=


rambut sama hitam,
berak asing-asing 

Wednesday, July 6, 2011

=WORDLESS WEDNESDAY # 1 : NAP???=


Time kat umah member aku.. jumpa benda alah kat depan pintu bilik... NAP.. apekah?? ... kalo korang tau habak mai...  macam2 dalam kepala otak aku nih.. :p

Tuesday, July 5, 2011

=K.A.W.A.N=

suatu hari korang berjalan bersama kawan2... tetibe korang jatuh... terjatuh dek kerana tersepak batu... pe reaksi pertama korang n kwn2 korang?? kalo korang maybe korang dah maki cerca batu tuh... padahal batu tuh tak bersalah pun... batu tu pun x gheti pape... name pun batu kan... kawan korang lak?? adakah die terus meluru ke arah korang n angkat korang or gelak kan korang dulu??? ermmm.... 

mang setiap orang harapkan ada kawan sejati... tempat boleh curahkan apa jer.. share masalah ke.. kalo dalam kesusahan tentu kite nak ade org yang tolong... kekadang kite tak mampu nak lalui sorang2... kita ni pun bukan kuat pun... kekadang jugak benda yang simple pun perlukan kawan...betapa hebatnye penangan seorang kawan.. 

mang tak dinafikan ada jugak orang yang suke hidup sendirian... buat ape2 pun sorang2... buat tuh ke buat nih ke tak mau ade yang tolong... nak g mane2 pun... mang betul, masing2 ade hak... ape yang aku tengok dari pengalaman, orang sakit mental selalunya suka bersendirian... x mau d ganggu... ermmm.. tapi sume tuh hak masing2... nak berkawan ke tak, benda tuh sume bukan paksaan...

kawan makan kawan kekadang mang ade... aku tak mau sume tuh... nilah orang yang x gheti nak menghargai makna persahabatan... bile susah cari kawan, bile dah senang, lupe kawan2... yang ni mang tak patut...   

bagi aku, aku cuma harap kawan2 sentiasa ada dalam hidup aku selain dari keluarga yang amat aku sayang... mang aku tak boleh hidup tanpa kawan... mang aku ada Allah tempat aku mengadu... ada keluarga untuk sharing ape2 masalah... tapi kawan2 tetap aku perlu.. di kala keluarga jauh.. kawan2 tempat aku mengadu... aku sayang kawan2 aku....  

buat kawan yang bernama sahabat yang mengenali aku... termasuklah korang yang sedang bace pe yang aku tulih ni, maafkan aku kalo aku ade wat salah n silap pape.... "sekali berkawan, selamanya berkawan"... luv u all...


p/s: aku tulis ape yang terbuku di hati... khas buat kawan bernama sahabat.. :-)

=30 km/j=

Assalamualaikum.. selamat pagi... hup korang sehat-sehat yer... thanks sudi singgah blog gajus aku nih... moga arinih memberi korang sume keceriaan... pada yang ada masalah jangan cepat mengalah n give up... tentu ade jalan penyelesaian.. mohonlah pada Tuhan kalo kita buntu... ni just nak ingatkan diri aku n korang jugak... Alhamdulillah aku dah berjaya harungi kerja malam aku untuk malam pertama.. ada lagi satu malam untuk aku harungi... saat nih mang aku ngntuk sangat... nak kate penat x la penat.. tapi aku ngntuk... sebelum aku lelapkan mata, aku gigihkan jugak diri aku untuk update gajus nih....

biasalah kalo g keje ngan moto, kalo x rempit x sah... x syok orang kata... actually ade 2 benda jer yang selalu buat aku merempit bila naik moto... fest time lambat g keje... yang ni boleh dikatakan slalu.. yang kedua time blik keje... maybe sebab excited nak balik umah kan setelah penat keje..hahah

as usual pas keje malam mang mengantuk... so aku cepat2 nak balik umah... mau lelapkan badan la weyh... pagi nih aku balik ngan member aku... tumpangkan die skali.. alang2 dekat ngan umah kan.. bile bawak moto,  aku bawak 100 km/j...  die suh aku slow kan skit.. takut katenyer.. aku ikut jer... biaselah da bawak org... tkut plak kalo jadi pape.. mate tetap ngntuk tapi still boleh celik lagi la..  

aku nampak signbord 30km/j... so aku bawaklah 30 jer... saje nak men2 kan die... tergelak la jugak kami atas moto kapcai aku tuh... die ckp slow sgt.. aku gtau, peraturan tetap peraturan, so kena ikut...hihi.. padahal ni baru fest time aku ikut kut.. sblm nih men balun jer...hahah..



papepun walau mana pun kita hidup, peraturan jalan raya jangan amik ringan.. x yah la nak merempit2 ke pe...kalo dah 30, 30 la.. bukan sesaje suh nek 30 kan.. mesti bersebab..  unless korang ade sebab yang kukuh yang membenarkan korang merempit... pikirla sendiri... kalo hilang bulu x pe. tapi kalo hilang nyawa sape yang susah?? mereka dan keluarga mereka jugak kan... 

same gak kalo nak wat pape projek pun.. nak mengorat sekali pun .. jangan gopoh gapah... kang lain plak yang jadi kan... orang pun x hingin.. betul tak... ni bukan hanya gurauan, tapi ingatan untuk kite sume... yang baik kite ikut, yang jahat kite wat x nampak... yang penting hidup kite selamat...


p/s : ikut hati mati, ikut rasa binasa.. tungganglah dengan cermat, ingatlah orang tersayang!! anda mampu mengubahnya...

Monday, July 4, 2011

=biaselah, janji melayu!!!=

Assalamualaikum.. selamat petang sume.. hup sehat la yerk... lame x bersua kan... 

arinih jiwa aku bengang skit... agak stress jugak... sumenyer gara-gara kejadian dettol arituh.. abis uniform aku.. xleyh pakai dah... so aku perlukan uniform yg baru... nak ganti balik uniform tuh... kalo x x beruniform la aku time keje.. t kena tindakan tatatertib plak kan....

so, ader la sorg member nih bagi uniform die... uniform khas untuk jabatan aku... masalah nyer uniform die agak besar n aku perlu kecikkan uniform tuh skit... baru cun ngan badan aku.. kalu aku pakai sure menggelebeh... jadi aku decide untuk anta kat kedai jahit.. nak kecikkan skit....

senin lepas aku anta.. mula-mula janji 3 hari lagi dtg n amik uniform tuh... die kate kena bagi sikit mase coz uniform tuh susah untuk di owter... xpe aku fhm... lgpun x urgent aku gtau die. kang kalu aku suh cpat x cantik lak uniform tuh.. kang ade cacat cela t....

3 hari lepas tuh aku dtg... "err sorry dik, x siap lagi... tukang jahit demam la... esok confirm siap erk".. aku ngan selamba senyum jer... fhm... mybe die demam teruk smpai x tersentuh uniform tuh... xpe sok aku dtg lagi la tanya...

sebaliknya esoknyer aku x dtg sbab keje.. n aku bagi die mase 2 hari... lepas tuh aku dtg lagi... "err ala dik, blum lagi la... x sempat nak tengok baju adik tuh.. sorry2.. bagi mase esok erk... t dtg esok la..".. bile dengar gtu ghase sakit ati gak... x pe aku fhm n iyekan jer... 

aku bagi lagi mase n luse aku akan dtg lagi.. i mean today!!! today!!!... kul 2 td aku g lagi kedai die.. biaselah.. macam2 alasan die bagi... "err, smlm kami cuti la dik".. mlm ni InsyaAllah siap... dtg amik mlm ni"... aku mang da bengang... aku agak tinggi suare gak tanya die betul2.. die ckp sure mlm ni siap... 

memandangkan aku keje mlm sok jela aku singgah kedai tuh... mang aku bengang.. aku ghase macam dipermainkan jer... aku x mau marah2 kat tokey tuh sebab aku fhm die melayu.. cari makan gak kan... tapi x yahlah janji kalo dah x bleyh... korang tuh meniaga kang ade yg boikot susah... x tepati mase langsung... macam ni ka mau maju...