Thursday, May 26, 2011

=bukan sekadar nama=

Assalamualaikum.. selamat pagi korang sume.... hup sehat-sehat sumenyer.... 

tetibe pagi nih mud aku datang utk jenguk blog terchinta nih.. sian kat die.. dah dekat seminggu x berupdate.. mesti korang ingt aku menyepi je an... actually aku ade.. mang slalu jer on fb tuh... bukan aku x nak singgah kat blog aku.. tapi mud utk aku singgah xde... dan aku mang xde idea nk update.. tuh yg wat aku malas... so alang-alang arinih da ade mud kan... aku nk kasi update n gtau la blog aku masih bernyawa..hehe...


korang nampak an header baru blog aku.. cantik tak? lawa tak??.. hehe.. ni hasil kerja aku sdiri.. aku tau mang biase jer... aku tak mampu wat lawa2... tupun aku amik mase 30 minit jer... hup korang suke la yer ngan header baru aku nih... heheh.. 

bukan sekadar header, bukan sekadar nama..nilah imej blog aku.. aku arap bile org tgk header nih, org kenal ni blog aku... dah sah2 la org tau an.. pic tu pun pic aku... name pun bukan men gempak agi an...hahahah.. x kesah la korang nak gelak ke pe... yang penting aku suke name tuh.. bukan sekadar nama.. ia wat aku bangga!!! chaloo n keep blogging... :-)

Friday, May 20, 2011

=imej baru=

Assalamualaikum... selamat petang korang sume... hup korang sume sehat-sehat... ceria-ceria... n sejahtera-sejahtera deh.... namo seday-seday or marah-marah...hehehe... tetibe petang nih aku nak update entry plak.....

aku dah ade imej baru... berwajah baru..haha.. aku tak tau la pe korang cop aku bile aku berwajah camni... aku berkacamate...hahah.. 

~amacam, ensem tak.. mesti korang cair kan.. muko seyes tuh... lalalala....~

bile orang tengok kemunculan kawe camnih, macam2 org komen... ade yg ckp kawe nih encem, comel, budok baik..haha (pasan).. ade yg ckp kawe muko cam tuo.. gangster la.. adeh.... biaq pilah org nak ckp pe... yg penting nih imej baru kawe.. demo x yoh dengki...hahaha.

sebetulnye, aku sesaje jer gayekan spek tuh... bukan aku punyer pun..hahah.. pinjam jer.. konon2 nak brlagak macho la... tapi aku ghase mang macho an.. baik korang anggok seratus kali...hahahah

xpelah.. aku x kesah... xyah la spek2 tuh... Allah dah bagi aku sempurna dah.. boleh tengok ngan jelas... tanpa cacat cela.. Alhamdulillah.. so watpe nk berspek kan... biarlah... tapi kalo stakat nk bergaya, skali skale kire okey kan... bley an... xkire nk jugak..hehehe

~kalo imej aku ala-ala elikets camnih mesti korang pemsanggg kan...hahahah~


pewitt: yang penting bersyukur lah dengan imej korang... xkirelah korang ghase korang ensem ke, comey ke cute ke, uduh ke, x kesahlah.. ok chalooo... 

Wednesday, May 18, 2011

=hari wesak, pe kaitan ngan itik n ayam??=

Assalamualaikum... selamat malam korang sume.. hup sehat macam biase la yer...hehe

time aku tulis nih, aku tau 17 mei dah labuh tirai die... xde lagi hari wesak okeyh... kalo ade pun tunggu ler taun depan...heheh... mang hari wesak adalah public holiday untuk rakyat Malaysia.. untuk aku jugak.. tapi maklumlah.. keje syif... public holiday belum tentu dpt on da spot kan.. so aku kena keje.. public holiday hari wesak nih tak tau la bile aku akan dapat... yg taun lepas pun ade bape hari lagi public holiday yg belum dipenuhi...hehe.. tetibe aku ghase ayat aku cam skema... :-p

ade yg ckp sonok dpt cuti hari nih.. mengalahkan org yg nk smbut hari wesak jer...hahaha.. bagi aku, aku tak kesah.. sebab bukan aku sambut pun hari wesak tuh..hahaha... (saje nk amik ati.. kihkihkih).. pade yg smbut hari wesak, x kire aku nak wish jugak.. selamat hari wesak.. biarlah dah lepas pun...hehe.... aku pun gembira gak ade org bagi hadiah free time hari wesak tadi...

~terharu, pemberian seorang pesakit sempena hari wesak...~

walaupun keje pada public holiday, aku tetap semangat... member2 keje pun... yelah, wat pe nk pikir.. hari wesak jer kut... bukan hari raya.. lalalala....dan time keje pagi tadi merupakan salah satu syif yang amat tenang bagi aku n kawan-kawan tempat aku bertugas... memang aku respect kat rakyat Malaysia.. depa mang gunekan time cuti nih betul2.. xde wat lawatan ke hospital.. pandai betul diorg jage diri... papepun kes2 minor tetap ade.. tapi tak la banyak kan... macam tau2 jer aku keje arinih kang... terima kasih korang!!!


cerita time keje syif pagi... perihal itik...hahah:

walaupun hari tenang, tapi aku ngan member still jalankan tugas jugak.. walau sakit ape pun patient tuh...kitorg tetap akan taking care diorg.. name pun tugas kan... dan tadi aku ngan member bertungkus lumus jage patient yg br didiagnos PTB (pulmonary tuberculosis) kalo bahase mudah kite batuk kering.. dan penyakit nih berjangkit melalui udara... sebagai langkah berjaga-jaga kitorg protect la diri masing2 kan... yelah.. tugas2 jugak.. kesihatan diri sendiri pun kena jaga... so, aku ngn member nih pakai la benda alah protection tuh... kitorg panggil die muncung itik.. nih wat kitorg tergelak... fest time jumpe benda nih... ala, ala2 N95 gitu... tapi baru punyer.. cantikkan??

~cantik tak2? cantik tak?? jangan marah yer sape yg kena nih..hahah~

tengok cam lawak kan... nak tak nak kena la pakai... demi nak jaga patuent tuh.. tak yah bergaya pun tak pe... cuma kat sini aku nak bagi nasihat kat korang, jagalah kesihatan betul2.. kadang2 arinih, kite ghase kite sehat, tapi kite tak tau esok ngan lusa pe yg akan jadi kat kite... org sekeliling bukannya kite tau die sakit ape kalo die tak gtau or tak tunjuk tanda2 kat kite kan...hup korang fhm ayat aku nih...heheh.. macam patient tuh jugak... datang dari jauh nak mencari rezeki tup2, dapat penyakit camtuh..  hup die cepat sehat... Aminnn...

aku ingt dah abih crite pasal itik, upenyer bile on FB,  abe nih dok post pasal itik ngan ayam... aku mang nak tergelak.. tuh yg tringat pasal memori time keje syif pagi tadi...hahah... tgk la sdiri...

abe tuh post kat fb wall die, 


Kalau Tuan rasa mengantuk,
Jangan tidur di pohon mengkudu,
Sedangkan ayam tidak mematuk,
Inikan itik hendak menyudu!

so, ramai la yg minat pasal itik ngan ayam duk komen kan... termasukla aku...


  • Are Mir likes this.

    • Encik Hisham itik comel..
      about an hour ago · 

    • Humaizie Rahman ni takde kena mengena dgn itik ok. hehe
      about an hour ago · 

    • Erwarty Saien nowdays itik pakai garfu...
      about an hour ago ·  ·  1 person

    • Si Kun-tum anak ayam pon comel..
      about an hour ago ·  ·  1 person

    • Encik Hisham itik gembo2, ayam kedek2..
      about an hour ago ·  ·  1 person

    • Humaizie Rahman errr guys, topic nie bukan pasal binatang pakai garpu atau kecomelan binatang. huhu
      about an hour ago ·  ·  1 person

    • Si Kun-tum ala mijie..jgn marah...hee
      about an hour ago · 

    • Wan Wonder itik..? ayam..? itik gantung ker?
      about an hour ago · 

    • Erwarty Saien itik kn ketuk kat leher bagi mati...peveret mijie....
      about an hour ago · 

    • Encik Hisham yeay, nk update blog pasal ayam ngan itik. Khas tuk mieji.. Nanti kan!
      about an hour ago · 

    • Syahiskandar Sybil Shah aper maksud dia ni mijie..ala2..'ko x hendak aku pun x hingin ke'??
      about an hour ago · 

    • Humaizie Rahman lebih kurang la :) hehe. orang melayu..
      about an hour ago · 

    • Lin Nul Anuwar Hilmy ilang kena sorok antu tetek..Antu tetek suke makan kueh lodeh...Kalau encik nak bela ayam itik..Call lah saye eh...;-)
      38 minutes ago · 


haha... seyesly lawak... macam2... sape yg ade kat ats tuh jgn marah erk... saje aku wat.. nak suke2.. tapi mang aku bagi kreadit kat KAMUUU... nice pantun...



Monday, May 16, 2011

=selamat hari guru=

Assalamualaikum readers sume...

waktu entri nih aku tulis, aku tak leh nak tdo... yer mang aku asyik tringat jer... tringat sangat2... aku sayang sangat kat die... aku tak mao lagi seday2.. thanks sume yang bagi support kat aku dan yang mendoakan kesejahteraannya di sana..  terharu sangat2... sayang korang sume... tanpa korang mang aku tak kuat.. x kuat nak tempuh benda-benda nih sorang2...huhu...

oklah.. lupekan yg tuh... citer yang len plak... arini 16 hb kan... korang sume pun tau kan arinih hari guru... tetibe aku tringat kat skolah... banyak betul kesah-kesah pahit manis kat skolah kan... dari tadika, skolah rendah, skolah menegah sampaila aku smbung diploma aku. mang banyak kenangan yang aku tak leh lupe... 

kali nih aku nak share skit kisah aku time aku bersekolah kat negeri sembilan.. wat korang yang tak tau, aku bukanlah seorang pelajar yang berada.. sederhana pun bukan.. aku berasal dari keluarga org yang susah.. arwah ayah aku waktu tuh bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan dan mak aku seorang suri rumah tangga.. aku bersyukur sebab waktu tuh aku bersekolah asrama dan dapat biasiswa 50 ringgit sebulan.. ni sedikit sebanyak meringankan beban arwah ayah untuk menanggung aku di sekolah asrama.. Lagipun aku faham keadaan keluarga aku. walaupun berjauhan di negeri sembilan dan family di kelantan, aku kalo boleh tak nak mereka susah memikirkan aku.

time aku skolah asrama dulu, ade sorang cikgu yang amat mengambil berat tentang diri aku. dan aku tak akan lupekan sampai bile-bile... bukan cikgu lain aku tak ingat.. aku ingat jugak... yela jasa cikgu-cikgu kan mane bleh lupe.. tanpa mereka aku takkan berjaya seperti skang.. maybe aku tak bekerja n menganggur kalo xde mereka kan... betul tak... cuma aku just teringat kat cikgu yang betul2 ambil berat pasal aku..

duk kat sekolah asrama mang banyak kenangan.. sekolah asrama banyak ajar aku berdikari.. sejak umur 13 tahun aku dah berjauhan ngan keluarga.. waktu tuh segala masalah mang aku tanggung sendiri.. aku tak mahu nyusahkan family aku.. kalo aku gtau mereka tentu mereka risau kan.. dan ape mereka bleh wat kan.. dah la jauh kut... so thats y la stiap masalah kalo bleh aku akan selesaikan sdiri.. termasuklah masalah kewangan.. ni yang slalu menduga aku.. aku mang bergantung sepenuhnya pada biasiswa.. yuran, peralatan skolah, duit blanje dan sebagainya.. 

aku bersyukur sebab aku dipertemukan ngan cikgu tersebut... kalo aku tak silap cikgu fauziah name die... maklumlah lame tak jumpe... time skolah dulu, cikgu fauziah banyak bertanyakan aku especially duit aku blanja.. die mang dah tau taraf hidup aku.. kekadang aku ghase malu... tapi ape boleh buat.. die dah bagitau, kalo ade pape masalah share jer ngan die.. tiap kali jumpe ngan die, die akan tanya pasal pelajaran aku, pasal duit blanje, pasal mak ngan ayah aku... aku dah anggap die macam ibu aku... seorang yang sangat rapat ngan aku time skolah dulu... bukannya takde kawan, aku ade.. duk kat asrama kan... xkan xde kwn... n kwn-kwn jugak banyak tolong n bagi support kat aku..

hingga sampai satu tahap, aku menangis bersendirian.. yelah aku tak mampu wat pape, cikgu fauziah sangat bek pada aku.. die sentiasa bagi nasihat kat aku belajar betul2.. ingt penat lelah yang mak n ayah aku kat kg...  mang aku menangis.. die penah kate, kalo kamu nak nangis, nangis lah.. cikgu faham sebab cikgu dulu pun org susah... sebab tuh cikgu taknak kamu pun ghase hidup macam cikgu.. belajar betul2.. balas balik jasa ayah ngan mak kamu.. aku sangat terharu.. dan mang air mata aku gugur selaju-lajunya...

sehingga ke hari ni, aku tak mampu lupe setiap kate-kate cikgu fauziah.. aku sangat rindu akan cikgu.. banyak jasa yang telah cikgu fauziah curahkan pade aku... dan mang aku tak mampu balas sampai bile-bile... terlampau banyak.. aku hanya mampu berdoa moga cikgu fauziah sentiasa sehat sejahtera dan sentiasa bahagia. moga Allah sentiasa memberkati hidup cikgu... 

wat cikgu-cikgu kat Malaysia especially cikgu fauziah dan cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dan mencurah khidmat bakti kat aku selamat hari guru.. Cikgu kat Tadika Belukar Luas yang mengajar aku tulis baca. Cikgu-cikgu Sek Keb Ketereh, Kelantan,  Cikgu-cikgu Sek Men Agama Persekutuan Labu, N.Sembilan dan cikgu-cikgu SMK Ketereh.. aku rindu n sayang kat cikgu-cikgu sume... 

khas wat cikgu... aku copy jer...

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


=video nih wat aku seday, seday sesangat!!!=

Assalamualaikum... selamat pagi... da 16 hb da kan... hup korang sehat erk... Alhamdulillah...

tetibe aku ghase seday... seday sesangat...  bile aku tengok video nih... aku tak mampu kata pape..


teringat kat org yg aku sayang yang telah pegi meninggalkan aku n family aku.... hup arwah ditempatkan bersama org-org beriman.. InsyaAllah.. aminn...

Monday, May 9, 2011

=HOT bikin aku panas=

Assalamualaikum, slmt mlm korang sume... 

~pict smpingan jer... amik kat c.goolgle~

arinih aku ghase hot giler... mang betul-betul hot... dari pagi, bukak mata je smpai la skang... sangat hot... duduk pun x snang.... nak lepak2 pun apatah lagi... ghase cam nk terjun kolam jer.... hot punyer pasal...

actually aku bukan geram ngan sesape smpai nk mkn org  kn... korang sdiri pun tau kan cuaca skang camne.. x menentu..... arini aku ghase mang agak panas... dari pagi kut..... bgn nk g keje td dlm kul 9 aku g (actually aku lmbt, suppose kul 7 heheh) ghase cam da tghari.... blik keje pun same... kul 4 ptg tadi.. ghase cam tghari jer panas die.... skang nih pun... aku ghase nk basahkan badan jer... i mean mandi la... walaupun dah berkali-kali kali mandi.. kalo bleh nk duk jer dalam peti sejuk... kasi beku... boleh??? br leh tahan ngan keadaan yg amat panas camni.... 

dah la tgh hot ngan keadaan suhu yg agak panas.. tetibe aku lagi panas.... mang panas sesangat... dan lepas nih aku sure dunia blog nih akan lagi panas... tengok la nanti... (cheehhh, muka yakin)

korang tau x nape... coz blogger cerdik nih iaitu  abg janggut telah mewujudkan satu page baru kat facebook... korang tgk la.. n kalo korang pun nk join, like jer... SINI tau... x kire la korang retisss ke tak... view la smbil tangan ke dada mata pandang atas... boleh?? mampu??... disebabkan hot punyer pasal so aku like jugak... mang aku suke...hihihihi.... aku nk gelak besar!!! k.. chalooooo...


p/s : baru hot kat dunia, belum kat akhirat lagi... :-)



Sunday, May 8, 2011

=gathering and reunion=

Assalamualaikum.. slamat ptg korang sume... slamat bace erk!!!

seperti yg korang tau sabtu yg terdekat nih gt; 14 hb mei 2011, Sahabat blogger akan menganjurkan gath besar-besaran... kalo x silap akan wat dkat aswara, kuala lumpur... dengar cam best jer kan...

tapi, dukacita dimaklumkan aku tak dapat menghadirkan diri aku ke gath tuh... korang santai cukup2 la erk... aku ade hal penting yg aku nk wat... penting sangat2... settle hal kat kg... maybe xde rezeki aku nk jumpe n berkenalan ngan otai-otai n blogger2 len... sori r pade yg ajak aku... siap ade call aku lagi... aku mintak maap banyak2 beb.. x leh nk join ko... hal yg x boleh di elakkan...huhu..

papepun, sape yg pergi tuh hup korang enjoy yer... aku mang nk sgt kenal2  ngan korang... walaupun kekadang, sape yg fest time jumpe aku kate aku sombong, pendiam, pemalu la... mang aku akui... tulah aku bagi korang yg fest time kenal ngan aku... seyesly...

okeyh.. ari jumaat arituh, secara x sengaja gak dah berlaku gath kecik2 (bagi aku la).. thanks kat korang sume iaitu 
dia nibudak nimamat niyang ni, dan insan ni serta dua org gadis tuh...heheh...
best dpt kenal ngan korang... korang mang sempoi... aku tau aku hanya mampu tahan gelak je.. sebab tuh jer aku mampu...hahaha.... saba jela.... mang enjoy la... walaupun x biase lagi ngan korang kan... pasni, InsyaAllah... sangat best... x dpat tag name betul coz aku nk kasi gempak...hahah.... next time jumpa ag... 

ni plak citer pasal smlm... aku ade reunion plak smlm stelah bertahun-tahun x jumpe member skolah... aku ghase dah 7/8 taun kut (since 2003), lebih kurang tuh la... ghase sonok sgt.... ramai gak aku x hengat pe namedie... especially yg pompuan... ingt plan smlm nk men futsal... tapi coz aku lmbat... maklumla keje.. abih jer keje direct aku g sane... mkn2... bersuka ria...hehe.. penat mang penat.. tp janji dpt jumpe member2 lame... bile lagi kan.. pasni x tau agi.. 

~double8 da best... bergambor kenangan... :-) ~

Friday, May 6, 2011

=Segmen Kayif : Terima Kasih=



Assalamualaikum... seperti yg dijanjikan dalam post kat SB pagi tadi.. sebelum aku g solat jumaat...   sape2 yg tau la..hihi.. aku akan join segmen nih.. 
hurm.. okeyh aku akan mulakan.... malas nak celoteh panjang.. kan bosan plak korang bace kan... kan2... sebenarnya ramai lagi blogger yg aku tak kenal n tak jumpe pun...huhu... 

ucapan berbanyak time kasih aku nk tujukan kat encik ADY
blogger nih lah yg bagi inspirasi kat aku untuk berblog dulu... ia berpunca dari salah satu entry dari blog die.... aku ghase kalo aku tak kenal die, maybe xde la blog aku yg korang bace skang ni kan....
kedua, kawan bek aku balada sepi n tinta hati... banyak jugak benda aku blaja dari korang berdua... thanks tau... korang wat aku lagi semangat nk berblog okeyh...

tak lupe gak aku rakam kan ucapan tima kasih aku, of coz la kat 
mamat blogger nih sebab wat segmen nih...  okeyhh...

selain dari tuh wat korang-korang yg sedang bace  blog aku gak... thanks sesangat... luv korang so much okeyh!!!  teruskan support aku erk... t kalo jumpe, aku banje korang aiskrem yer!!!!


okey... kalo korang nk join segmen ni gak, TERJAH ajer... TERIMA KASIH...

=BEN ASHAARI GEGAR BLOG MAY 2011=



okeyh.. kali nih nk join lagi segmen ben ashaari... nk kasi gegar untuk bulan ni plak... kalo korang nk join senang jer... KLIK SINI

=semakan keputusan permohonan ke IPTA lepasan SPM sesi 2011/2012=

Assalamualaikum.. slamat petang... pe kabo korang... hup sehat n hepi-hepi okeyh.... ALhamdulillah selesai jugak solat jumaat arinih... dengar jugak khutbah tadi... best jugak topik die... pasal Islam... citer pasal zaman Rasulullah saw... (nk gtau aku tak tdo yer :p)

~sblm solat jumaat, smbil jln kaki, aku snap r dulu pict.. heheh~

ok.. solat dah lepas.. nk citer benda len plak...

hurmmm.. arinih bebudak lepasan spm sume sebok duk ngadap komputer or lappy masing-masing kan.. x kire r kat umah or cc or mn2 jer... masing-masing nk check dpt ke x twrn upu kan... ak pun nk la jugak check kan... so pe lagi aku on la lappy n search kat tenet n terjah >>>> SINI

bukak2 jer, die suh isi no mykad... so aku isi la... ikut je arahan yg die bagi.... bile da ikut, aku klik... nervous nih!!! nih la result die... jang jang jang!!!
_
_
_
_
_

Alhamdulillah... akhirnya dapat gak... Syukur sesangat... boleh la ak continue study ak...eh2... lupe lak... bukan aku la... aku check untuk adik kesayangan aku... pasan muda la plak.. padahal spm da lame brlalu dlm idup aku.. tapi xde la lame sgt..heheh... tahniah untuk my beloved sister... blaja leklok okeyh!!!

okeyh.. pade yg berjaya tuh tahniah la erk... ni baru permulaan untuk penentu mase depan... belajar rajin2... pade yg tak berjaya, jgn sedih2 n jgn putus ase... berdoa banyak banyak.. peluang masih terbuka lagi okeyh...  kalo anda tak bejaya dlm bidang akademik x semestinya anda x berjaya dalam hidup kan... mungkin Allah nk bagi peluang yg lain tuk anda... yg penting jgn give up... okeyhhh!!!



Thursday, May 5, 2011

=menu bekpes: si power=

Assalamualaikum.. selamat pagi...

keje mlm mang penat kan... tambah plak paginih banyak benda nak settle.... abih keje lambat... spatutnye kul 7 pagi.. tapi extend sampai kul 8.30 pagi... pegi management office.. nk settle something..hihi.. (tp bukan aku la... member aku) .. aku dtg ngan die.. so kena la tunggu...

blik jer, singgah bank.. settle loan kete plak.. kalo aku tak settle alamat korang tau la pe jadi kan...sblum tuh singgah bank len dulu.. kat klana jaya... lpas tuh ingt nk singgah pos office coz nk byr bil letrik n air... tup2 lupe nk bw bil die... adehhh... so aku postpond r dulu.. sok2 la... hihi...

bile dah settle g bank.. perut lapo giler weyh.. so pe lagi.. nk pekena something yang best.......

~"roti canai kosong, teh o ais dan powerrr 2 bijik  :p~

aku x nk citer sal roti canai ngan teh o ais... just nk citer pasal si power tuh jer... actually tuh telur spruh  masak...nk trgelak pun ade... mane tak nyerr

"roti kosong satu, teh o ais pastu power due".. 

member aku cam plik r td.. siap tanya aku power tuh ape... aku cakap kat die.. tgk la pe bendanyerr.. bile mknnn da smpai... die trangguk2.. br die tau... bleh plak tanye aku tuh nape la die panggil power.. so, aku slmbe jela jawab kalo nk kuat or hebat mkn la...kihkihkih.. nak pulihkan tenaga...:p

~power yang best.. dapat mkn ngan kicap n lada sulah.. uishhh.. marvellosss!!~

~sblum diadun sebati...kihkih~

~nilah rupenyer si power bile dh dibubuh kicap ngan lada sulah... sedap weyh~

~mang sedapkan.. kusyuk tuh...hihihi~

sebelum :(       selepas :)

mang betul2 power... korang sediri tgk r pict kat atas tuh... memang powerrrr!!! hahahahah.... 

so, try la korang... ade stgh ckp x suke... ahhh lantak la.. jnji aku suke...


p/s: bagi yang berumahtangga, amalkan power okeyh... tapi ingt... kandungan kolestrol amat tinggi.. jgn amal slalu, kalo nk gak buang yg kuning okeyh.... :-p