Friday, December 12, 2014

=alangkah beruntungnya=

Tengah hari itu.... bahang panas yang amat (12.40 tengahari) di sebuah lampu isyarat menuju ke arah kelana jaya, tiba-tiba datang sebuah motor berhenti disebelah motor aku...
Hanya sekilas pandang pada mulanya... tetapi aku rasa tertarik untuk memandang sekali lagi..
Agak terkejut... tapi aku masih lagi cover, tak tunjuk sangat pada si pemandu.. empat kelibat di atas sebuah motor termasuk pemandu.

Di depan sekali (dalam bakul motor), rasanya anak yang bongsu, diikuti si ayah(agaknya) sebab paling tua, dibelakangnya ada anaknya, lpas tu lagi sorang anaknya (mungkin paling tua) diikuti si isteri di belakang sekali... kehidupan mereka begitu sukar sekali..
aku cuba bayangkan, beginikah hari-hari mereka...

timbul keinsafan dalam diri untuk lebih bersyukur, lebih menghargai apa yang aku ada,

andai anda fikir anda susah, fikirlah orang lain yang lebih susah
andai anda fikir anda hanya mempunyai rumah biasa, fikirlah orang gelandangan yang tidak mempunyai tempat untuk berteduh..
andai anda hanya mempunyai sebuah kereta blm, fikirlah pada orang lain yang hanya mempunyai kereta kancil..
anda anda hanya mempunyai kereta kancil, fikirlah pada orang lain yang hanya mempunyai motor kapcai..
andai anda hanya mempunyai motor kapcai, fikirlah pada orang lain yang hanya mampu berjalan kaki dan tak mempunyai apa-apa...

sama-sama bersyukur...
ada lebih, kita sedekah
ada kurang, cuba untuk tidak meminta, sebaliknya berusaha...


p/s: alangkah beruntungnya kita.... mampu membaca apa yang ada (mampu untuk online!)

Thursday, December 11, 2014

=PENAMPAR=

Perihal penampar, ini fakta atau atau: petikan dari facebook

"PENAMPAR adalah salah satu penawar yang mujarab dan berkesan untuk semua jenis penyakit terutamanya penyakit yang suka MENYIBUK hal orang"


Mungkin  agak sesuai juga untuk sesetengah orang yang memang tak faham bahasa yang suka nak jaga tepi kain orang lain. kalau perkara yang baik-baik tak apalah juga. tapi kalau dah dari A to Z semua nak menyibuk, sorry to say, memang sesuai.. ibarat kain sendiri koyak tak nampak, kain orang yang jarang dilebih-lebihkan.

Tapi biarlah berpada, kita ni ada adab
siapa lah kita untuk menampar orang
tak ada hak pun.

Apa yang boleh kita buat, bersabarlah
beristighfarlah
mohon Tuhan lembutkan hati orang yang suka menyibuk itu...

Mungkin selama ni dia tak sedar,
Mungkin selama ni juga tak ada sesiapa pun yang tegur
Jadi si polan yang suka menyibuk ni pun tak sedar sebab tak ade sesiapa ingatkan dia

Jadi, ada baiknya ingat mengingati semasa insan
Moga beroleh kebahagian sejati!

"Kerana pulut santan binasa
Kerana mulut badan binasa!"

=GENTING=

Hujan turun dengan lebat seakan menemani.
Alhamdulillah.... nikmat alam..

sekarang masa yang amat genting untuk aku
ibarat retak menanti belah dan telur dihujung tanduk
andai tak dilakukan, failed lah semuanya.. 
gitu sekali penangannya

sebenarnya,
saat yang genting apabila terpaksa menyiapkan assignment-assignment yang ada
memang genting
itulah nak tentu lulus atau gagal
lulus bererti dah berjaya
kalau gagal, faham-faham sendirilah

itulah padah kalau dah di akhir-akhir waktu baru nak fokus.
salah diri sendiri juga.

patutnya, dari awal lagi kena set in mind,
merancang dari awal, bukan last minute punya kerja
kan merana kepeningan!

p/s: selamat berassignment kawan-kawan