Wednesday, July 27, 2011

=insan biase, bukan untuk dimaki sesuka hati=

Assalamualaikum.. Selamat malam... hup korang sehat.. thanks sudi bace n view blog gajus nih... okeyh dah masuk hari baru.. hup hari-hari yang kite tempuh dipermudahkan tanpa masalah rumit... InsyaAllah...

macam biase la... kali nih aku nak share benda yang same.. ni just peringatan  dan ape yang aku nak share nih hup korang akan faham.. 

aku tau... aku hanya seorang lelaki bergelar nurse.. ye, hanyalah seorang jururawat.. its up to u, kalo korang nak gelak ke per... i dont mind.. nilah yang aku pilih n aku bangga.. bangga bergelar seorang jururawat... 

jururawat, seorang insan biase.. bukan perfect.. bukan seorang robot yang x berperasaan... macam korang jugak.. setiap hari g keje, dalam hati da set, nak berbakti pada masyarakat... bukan semata-mata makan gaji.. hujung bulan dapat duit... tak.. maybe ade segelintir fikir lagu tuh... tapi rata-rata ikhlas nak berbakti.. mang sesetengah pikir "keje nurse biase jer".. tu ape yang nampak.. yang tak nampak???



setiap hari mesti ade jer komplen.. tunggu lambat la ape la... korang hayati kate2 kat atas tuh.. then fahamlah sendiri... kebanyakan orang x fham.. aku citer coz aku keje kat emergency... dtg semata nak mc tu kire emergency ker?? kalo x dapat mc boleh mati ker??? aku citer nih realiti.. mang patient ramai.. then mase menunggu lambat... mang aku akui, kalo aku pun x suke tunggu2... tapi kalo dah hospital dipenuhi oleh org yg x ptut ade kat emergency sape mau jawab... doktor pun bukan seribu.. "dah berjam-jam dah tunggu.. you nak kami mati dulu ke???"" kalo korang pe yang korang jawab??? datang semata-mata selsema biase, boleh mati tak?? (bukan untuk kuang haja, just nak masing2 pikir, ni lah rakyat kite)...  kalo sorang jer skit xpe.. masalahnye ramai kut... 

siap maki2 lagi tuh... nurse pun macam korang jugak... ade perasaan.. kadang2 kitorang bukan meminta untuk jadi kurang hajar.. tapi demi menegakkan hak... kitorang bukan suke dimaki sesuke hati.. kalo korang pun.. pikir la skit... mang banyak komplin nurse kuang haja.. tapi penah pikir x bape banyak pujian.. terime kasih yang diberi... dalam kena maki tuh, kitorang tetap wat ape yang perlu.. dah name pun tanggungjawab.. siap kena minta maaf lagi... salah kami ker???  

kadang-kadang g keje x pikir pun untuk rehat.. semata-mata tak nak bagi pesakit2 terbiar tunggu lama.. nak settle cepat2.. doktor2 pun same.. tapi benda nih orang takkan nampak.. bile nurse duduk2 n berbual ade pulak yang mengata.. makan gaji bute, keje sambil lewa.. adeke yang tau ape yang di bualkan?? just untuk pasing report.. ape yang perlu dibuat ke atas seseorang pesakit yang datang...

kalo aku citer, mang satu hari x abis... papepun aku tetap bangga.. bangga bukan kena marah.. bangga bukan kena maki... tapi bangga bergelar seorang jururawat... ikhlas berbakti pade yang perlu... walaupun gitu still masih ade yang memahami tugas kami.. dan inilah yang wat aku lagi bangga... nanti aku share ngan korang erk... aku da penat... mau tdo... wassalam... :)

3 comments:

~..Lesung Batu..~ said...

biasala tu manusia ni mcm2 ragam.. sabar je laaa..=) best tak jd jururawat??ngeeee~

oh jururawat! sy nak sos *tetiba* kekeeke

hafiz hafizol said...

hurm.. knpe nie bro??

Anonymous said...

Sy bangga mjadi jururawat...wpun kerjaya ni sering d pndg sepi tpi sy akn ttp ikhlas bkerja demi krna Allah,masyarakat n keluarga tercinta....Insha Allah jika pkerjaan kite ikhlas krna Allah saham kite di akhirat nnt tidakb terhitung nilainya