Sunday, July 31, 2011

=name pun PINJAM, wajib pulangkan balik=

Assalamualaikum.. selamat sejahtera yer korang.. hup sehat2 sume yer...

entri kali nih just nak share skit pasal pinjam-meminjam... dalam hidup kite nih, x leyh lari dari pinjam-meminjam kan..tak kire la papepun ... duit ke, barang2 ke.. handphone ker or kedit sekalipun ataupun papejelah... for sure mesti kite pernah pinjam someone punyer something kan... 

bagi aku mang aku x bape nak suke sangat pinjam-meminjam nih... melainkan mang dah terdesak sangat2... bukannye ape, aku ghase x bape best kan kalo pinjam-meminjam nih... x syok sgt... yelah bukan hak kite or bukan kite punyer.. kalo jadi pape kat brg yg kite pinjam tuh camne?? x ke kite yg salah t... 

mang x diakui mang ade org yang suke sangat meminjam-minjam... bile time nak pinjam mulalah excited... katenyer nak pinjam kejap jer.. tup2 lupe terus kalo tuasn tak mintak.. for sure tentu ade kan... ni yang x mau sebenarnyer... kalo dah pandai pinjam, kena la pandai pulangkan... tak perlu la nak suh tuan punyer badan ungkit dulu baru terhegeh-hegeh nak kasi balik...

same gak ngan bab hutang menghutang... time nak pinjam duit, bukan main lagi.. bila nak bayar.. adoiii bukan men liat lagi... boleh plak wat2 lupe kan... mang teruk kalo ade member yang macam ni... boleh sengsara weyh..kui3...

kalo dah name pun pinjam, mang perlu and wajib pulangkan balik... len la kalo tuan die suh amik terus... tu kire len... and tak jadi masalah kan... pade sesape yang suke sangat pinjam-meminjam tuh, kurang kanlah yer... x elok jugak sebenarnye.. melainkan kite betul2 terdesak sangat.. dah memang xde jalan lain melainkan dengan meminjam.. tuh xpela.. yang penting, bagi balik kat tuan die... dan pastikan benda yang kite pinjam tuh, bile nak pulangkan keadaan die elok sepertimana kite pinjam dulu... kalo hutang duit pun, sile bayar balik... t jadi darah daging, merana dunia akhirat... nauzubillah... jangan lah sebab pinjam-meminjam boleh jadi gaduh anak beranak, sesama member or sesape saje.. x elok.... 

okeyh.. ni jer peringatan kali nih.. untuk aku dan korang jugak.. oraite.... sebar-sebarkan dan selamat beramal!!! :-)

1 comment:

Iffah Afeefah said...

btol tu papa

kdg rase grm je ngn org tak rti plangkan brg