Friday, July 22, 2011

=[M.A.R.A.H]=

Assalamualaikum.... Selamat sejahtera korang2.... Sorry r dah lame x berupdate... rindu ghasenyer arinih... aku kuatkan semangat aku untuk update... sambil menunggu beberapa minit lagi untuk keje syif malam...huhu.. x sukenyerrr...

mang dalam hidup nih, setiap manusia x suke kena marah... x kire r benda kecik ke benda besar ker... dan for sure seseorang tuh pun x suke nak marah2 kan... buruk muke nanti.. yang lawa jadi hudus... yang ensem sure x kacak... yang comel lagi r... 

kekadang seseorang yang suke marah tuh, bukan sesaje jer... cube tengok balik ape sebab yang menyebabkan die marah... mungkin berpunca dari diri kite yang sebenarnye kite tak tau... maybe jugak dipengaruhi masalah peribadi.. sebab tuh kalo jumpe ngan orang asyik nak marah jer kan.... yang ni lah tak nak sebenarnya....marah tak tentu pasal..

kalo nak handle ngan org suke marah senang jer... jgn nak influence die ngan benda2 yang boleh wat die marah... contoh nyer bile die nak bercakap, jgn nak bantah die cakap dulu.. tunggu sampai die abis cakap... kalo tak sure die bengang kan... lagi satu try la bawak bincang leklok kalo ni antara masalah berdua... jgn lah cakap belakang2... bincang depan2... kalo nak bincang tuh, korang stat ngan kate yang elok.. jgn terus melenting kang korang yang kena blik... lagi senang, korang rakam balik part2 die tgh marah then suh die dengar time die tgh mud okeyh.. sure die pikir buruk giler kan...

mang marah nih x elok.. tapi ade sesetengah marah nih bawak paedah jugak.. especially marah kalo seseorg tuh wat jahat.. ni memang perlu.. tapi biarlah berpada2... nanti kan ikut hati mati, boleh putus sahabat or sedara....

aku share ni pun sebab nak ingatkan diri aku jugak.. tak mo marah2 x tentu pasal... kadang2 setiap hari banyak masalah menimpa diri... tapi kena ingat Allah ade bersama kite.. pohonlah dariNya... pade yang selalu berhadapan ngan org yg suke marah, jangan la sesekali dijolok sarang tebuan time die tgh okeyh... kang nanyer jer... hup fhm2 jelah... alrite... mau bersiap2 g keje... pasni tamo marah2 okeyh... be coolll.. InsyaAllah... 

2 comments:

Khairul Anam said...

yup betul tu Ayoiiii =) rasional tu.. prngalaman katenye..... =) i know what u hiding.. ngeehaaaa =)

I do I need Iman said...

marah jgn ikutkan haty tau ;)
igt tuhan byk2..
salam kenalan dari mawar

jmput2
http://mawarkuwada.blogspot.com/2011/07/saat-saat-yang-terakhir-ff.html