Monday, May 16, 2011

=selamat hari guru=

Assalamualaikum readers sume...

waktu entri nih aku tulis, aku tak leh nak tdo... yer mang aku asyik tringat jer... tringat sangat2... aku sayang sangat kat die... aku tak mao lagi seday2.. thanks sume yang bagi support kat aku dan yang mendoakan kesejahteraannya di sana..  terharu sangat2... sayang korang sume... tanpa korang mang aku tak kuat.. x kuat nak tempuh benda-benda nih sorang2...huhu...

oklah.. lupekan yg tuh... citer yang len plak... arini 16 hb kan... korang sume pun tau kan arinih hari guru... tetibe aku tringat kat skolah... banyak betul kesah-kesah pahit manis kat skolah kan... dari tadika, skolah rendah, skolah menegah sampaila aku smbung diploma aku. mang banyak kenangan yang aku tak leh lupe... 

kali nih aku nak share skit kisah aku time aku bersekolah kat negeri sembilan.. wat korang yang tak tau, aku bukanlah seorang pelajar yang berada.. sederhana pun bukan.. aku berasal dari keluarga org yang susah.. arwah ayah aku waktu tuh bekerja sebagai seorang pengawal keselamatan dan mak aku seorang suri rumah tangga.. aku bersyukur sebab waktu tuh aku bersekolah asrama dan dapat biasiswa 50 ringgit sebulan.. ni sedikit sebanyak meringankan beban arwah ayah untuk menanggung aku di sekolah asrama.. Lagipun aku faham keadaan keluarga aku. walaupun berjauhan di negeri sembilan dan family di kelantan, aku kalo boleh tak nak mereka susah memikirkan aku.

time aku skolah asrama dulu, ade sorang cikgu yang amat mengambil berat tentang diri aku. dan aku tak akan lupekan sampai bile-bile... bukan cikgu lain aku tak ingat.. aku ingat jugak... yela jasa cikgu-cikgu kan mane bleh lupe.. tanpa mereka aku takkan berjaya seperti skang.. maybe aku tak bekerja n menganggur kalo xde mereka kan... betul tak... cuma aku just teringat kat cikgu yang betul2 ambil berat pasal aku..

duk kat sekolah asrama mang banyak kenangan.. sekolah asrama banyak ajar aku berdikari.. sejak umur 13 tahun aku dah berjauhan ngan keluarga.. waktu tuh segala masalah mang aku tanggung sendiri.. aku tak mahu nyusahkan family aku.. kalo aku gtau mereka tentu mereka risau kan.. dan ape mereka bleh wat kan.. dah la jauh kut... so thats y la stiap masalah kalo bleh aku akan selesaikan sdiri.. termasuklah masalah kewangan.. ni yang slalu menduga aku.. aku mang bergantung sepenuhnya pada biasiswa.. yuran, peralatan skolah, duit blanje dan sebagainya.. 

aku bersyukur sebab aku dipertemukan ngan cikgu tersebut... kalo aku tak silap cikgu fauziah name die... maklumlah lame tak jumpe... time skolah dulu, cikgu fauziah banyak bertanyakan aku especially duit aku blanja.. die mang dah tau taraf hidup aku.. kekadang aku ghase malu... tapi ape boleh buat.. die dah bagitau, kalo ade pape masalah share jer ngan die.. tiap kali jumpe ngan die, die akan tanya pasal pelajaran aku, pasal duit blanje, pasal mak ngan ayah aku... aku dah anggap die macam ibu aku... seorang yang sangat rapat ngan aku time skolah dulu... bukannya takde kawan, aku ade.. duk kat asrama kan... xkan xde kwn... n kwn-kwn jugak banyak tolong n bagi support kat aku..

hingga sampai satu tahap, aku menangis bersendirian.. yelah aku tak mampu wat pape, cikgu fauziah sangat bek pada aku.. die sentiasa bagi nasihat kat aku belajar betul2.. ingt penat lelah yang mak n ayah aku kat kg...  mang aku menangis.. die penah kate, kalo kamu nak nangis, nangis lah.. cikgu faham sebab cikgu dulu pun org susah... sebab tuh cikgu taknak kamu pun ghase hidup macam cikgu.. belajar betul2.. balas balik jasa ayah ngan mak kamu.. aku sangat terharu.. dan mang air mata aku gugur selaju-lajunya...

sehingga ke hari ni, aku tak mampu lupe setiap kate-kate cikgu fauziah.. aku sangat rindu akan cikgu.. banyak jasa yang telah cikgu fauziah curahkan pade aku... dan mang aku tak mampu balas sampai bile-bile... terlampau banyak.. aku hanya mampu berdoa moga cikgu fauziah sentiasa sehat sejahtera dan sentiasa bahagia. moga Allah sentiasa memberkati hidup cikgu... 

wat cikgu-cikgu kat Malaysia especially cikgu fauziah dan cikgu-cikgu yang pernah mengajar aku dan mencurah khidmat bakti kat aku selamat hari guru.. Cikgu kat Tadika Belukar Luas yang mengajar aku tulis baca. Cikgu-cikgu Sek Keb Ketereh, Kelantan,  Cikgu-cikgu Sek Men Agama Persekutuan Labu, N.Sembilan dan cikgu-cikgu SMK Ketereh.. aku rindu n sayang kat cikgu-cikgu sume... 

khas wat cikgu... aku copy jer...

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa

Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.


2 comments:

kim heeruul said...

gua tak pernah tggal asrama..
mase umur gua 18tahun,baru gua tggl asrama..
1st tu aku takut gak ar nak tggl asrama..takut kene buli yok..hehe

hafiz hafizol said...

Selamat hari jururawat.. MUahahahha...