Monday, June 27, 2011

=gara-gara dettol, aku jadi mangsa=

Assalamualaikum.. slamat pagi.. hup sehat2 yer... slamat menjalankan tugas bagi yang bertugas.. selamat bercuti pade yang cuti n slamat rest n tdo pada yg baru pulang syif  malam termasuk aku...huhu.. ngantuk yang amat....

al kesah lebih kurang jam 3 pagi (kalo x silap)... di tempat 
keje... keadaan tenang tanpa huru hara!!
datang seorang patient with complaint off minum satu botol dettol.. bau nyer mang kuat dettol tuh... dari jauh dah boleh bau... keadaan die mang sedar cume lalok.... yela die dah bantai minum... male okeyh.. not female....

bile ditanya y u take dettol... katenyer clash ngan GF nyer... terlampau frust...stress.. sebab tuh amik dettol... adehhh.. dalam hati aku napelah x g tau nak amik dettol, kat umah aku banyak.. ngan sabun daia pun aku bleh bagi... clorox ke..huhu... ghase malu jer. tapi sebab customer an... so treat x kire r sape pun.. dah tugas..

untuk pengetahuan, bagi sape2 yang datang spital akibat overdose medication or mkan racun or chemical macam sabun or ect ubat paling femes yang akan diberi ni hah!!!

~charcoal yang didilute or bancuh dalam air then kasi patient minum untuk meneutral balik bahan yg diambil dalam badan~

kesah x best jadi kat aku. time nak bagi benda alah tuh, kitorg masukkan tiub kat idung die.. tiub ni adalah satu salur direct smpai ke perut... lagi mudah kalo nk bagi benda alah charcoal tuh... lagipun benda tuh pahit...  korang just pikir  and imagine korang mkn arang la.. x tau r camne ghase... bile dah masuk tiub tuh, aku pun nak r bagi charcoal kat patient tuh.. tup2... die muntah then benda alah tuh abih terpercik kat muka n uniform aku... adeh...

~teruk kan... walaupun gitu smile tetap smile~

abih baju aku... x tau r ilang ke tak kesan charcoal tuh ... bile skali pikir nak marah je... bile dua kali fikir jadi waras... xpela nak wat camne... dah name tugas... tuh baru sikit... papeun aku just nak nasihat untuk aku n korang jugak... pikir dulu sebelum nak wat pape... manfaat kan hidup... jangan wat perkara sia2 yang boleh rosakkan diri..... kang x pasal2 kat hospital ke masuk tiub situ sini, cucuk sane sinun... mau ka??? sure x mau kan... so berani buat terima padah.. kalo x sedia ucap syahadah :p...

p/s: jage kesihatan mental anda yer. jangan stress2.. kalo give up ingt Tuhan... jgn wat decision plex2...


6 comments:

Rozuan Ismail said...

x pasal2 kena basuh baju tuh.hilang x kesan dia?

AesyaZealous said...

minum dettol??perghh.. dh lame hidup ke.. huhuh

wan said...

fikiran tk waras tuh...

wan said...

fikiran tk waras tuh...

Si GaJus!!! said...

rozuan~ tulah pasai.. xtau ilang ke x... fest time kena benda alah tuh..

Si GaJus!!! said...

Aesya~entahlah.. manusia... perangai macam2.... kalo dah ikut hati sangat kan...huhu