Wednesday, May 4, 2011

=kau tetap di hatiku... miss u so much=

28 april 2011.. hari yang akan aku ingati sampai bile2... selagi jasad belum terkubur, selagi hayat masih dikandung badan... yer.. memang aku takkan lupe saat itu...

petang itu.. tepat jam 5.00, aku baru jer blik dari mengisi perut.. lapa kut.. seharian tak makan... blik jer, kemas la umah skit... then niat di hati mahu settle kan baju kotor yang telah aku rendam tengahari tuh.. mau di basuh... 

tetibe fikiran aku melayang... sejenak teringat kat kampung... aku meneliti telefon bimbit aku berkali-kali... niat hati ingin menelefon bertanya khabar.. tapi keadaan tidak mengizinkan kerana kehabisan kredit... adehhhh.... takpelah... lepas aku settle sume baju kotor nih, aku beli la topup then call la kat kg sat... ghase rindu giler kut time tuh... x tau la tetibe rindu sgt2... 

actually, pagi tuh aku baru saje trime mesej dari kakak aku...

"call lah kg, ayah demam tuh" 

tetibe ati ghase plik sebab sblm nih kakak aku tak pernah pesan semacam itu.. yelah, kalo korang pun.. stakat demam.. pe la korang pikir sangat kan... nanti makan ubat baikla kan... so.. tanpa pikir pape, aku just kate dalam hati, xpelah petang nanti la aku call... lagipun 2 hari lepas br jer tanya khabar kat kg kan... xpelah.. ok la kut... kedit pun xdekan.. ,memang niat petang tuh nak call la kg... tanya khabar masing-masing.

dlm pkul 6.30 ptg, time tuh tengah kusyuk berus baju... tetibe telefon berdering... panggilan dari kakak aku... dengan tangisan teresak-esak die gtau aku ayah aku sakit tenat secara tibe-tibe... YaAllah... tetibe telefon aku terlepas dari genggaman aku... dalam hati tak henti-henti berdoa... 

seraya itu, aku terus menghubungi kampung... nak bercakap dengan mak aku.. bertanyakan keadaan sebenar ayah... dengan nada teresak-esak.. mak aku menyuruh aku pulang segera.. ayah memang dalam keadaan tenat... airmata aku gugur... tak henti-henti aku menangis.. mungkin itulah petanda apa yang aku rase petang itu...huhu

aku pun bersiap-siap mahu pulang kekampung segera.. sementara tuh, memandangkan aku perlu keje syif malam ari tuh, aku ingin ke tempat keje terlebih dahulu... nk request untuk emergency leave...  hati dalam kerisauan... sume tidak kena... aku hanya mampu berdoa buat masa itu...

pukul 7.15 mlm... sblm maghrib, telefon aku berdering lagi... kali nih dari sedara di kampung... tidak semena-mena air mata aku jatuh selajunya.. aku menangis sekuat hati... ayah yang aku sayangi pergi meninggalkan aku wat selama-lamanya... Innalillah... timbul kekesalan dalam diri... tak sempat berjumpe di saat akhir... tak dapat menuturkan kata-kata akhir buat mu ayah... waktu aku call mak aku sebelum tupun tak terlintas pun nak bercakap dengan ayah... memang aku kesal... tak sempat memohon ampun andai ade salah dan silap... memang aku sedih..

apepun aku kuatkan semangat jugak untuk pulang ke kampung... drive kete... mujurlah ade abg aku sebagai peneman.. dahlah nk malam waktu tuh.. so aku suruh die drive je.. aku kate aku tak boleh drive mlm tuh.. mang aku tak kuat... emosi aku mang tak stabil... aku tak kuat waktu tuh... yer.. hati aku mang terlampau sedih... ayah mengapa cepat sangat ayah tinggalkan aku?? 

pukul 4 pagi... aku tibe di kampung... ramai sanak sedara kat umah aku... bile jer time kete benti.. tanpa berkata pape, aku terus naik rumah... hati bertambah sedih... airmata berdayu-dayu... bile aku lihat sekunjur tubuh berbaring kaku.. dilitupi kain dari hujung rambut hingga hujung kaki.. itulah ayah aku... waktu tuh aku ingin teus memeluk ayah aku... tapi mak memegang aku... aku menangis di bahu mak aku.. mak  gtau.. sbarlah... tenangkan diri dulu.. jangan ratapi pemergian ayahmu.. doakan yang terbaik untuknya.. berwuduklah.. sedakahkan alfatihah dan bacalah yasin untuknya...  

bile hati betul-betul tenang, aku segera berwuduk, bacaan yasin aku tujukan untuk ayah... arwah yang telah pergi meninggalkan aku sekeluarga...  dalam hati masih bersedih.. tapi aku tahankan air mata aku.. redha dengan pemergiannya.. itulah ketentuan Allah.. aku tak mempu menghalang... 

Alhamdulilah.. jenazah ayah selamat dikebumikan jam 11 pagi keesokannya...



ayah, 
aku masih merinduimu.. 
aku tak kuat nak hadapi semua nih..
bagaimana ngan mak
bagaimana ngan adik-adik yang lain
abg-abg, kakak-kakak
semua menyayangimu...
namun aku redha
bertahun-tahun ayah tanggung derita
sakit tak mampu berjalan
itulah takdirnya...
tapi aku rindu,
pelukanmu
senyuman mu..
tutur katamu
kini tak aku dengari lagi...
hanya yang mampu
sedekahkan doa dan alfatihah buatmu ayah..
ayah tetap dihatiku...




ALFATIHAH BUAT AYAH!!!

15 comments:

♥c!k Ann♥ said...

Innalillahiwainnalillahirrojiun...
akak harap awak tabah menghadapi semua ini..
banyakkan al fatihah yer!!!

Ryo Azhar Rahza said...

sedih baca story dak gajus..

Alfatihah,semoga rohnya ditempatkan dalam golongan yg beriman...sy juga dah lama merindu arwah ibu yang dah 18 tahun pegi... :(

Si GaJus!!! said...

cik ann~ thanks.... doakan yg terbaik erk... :-)

Si GaJus!!! said...

ryo~seday!!!!

waN Mohd Salim said...

alamak eeeee cian tngok abe

http://www.penulissenja.com/2011/05/pungguk-sudah-menyanyikan-lagu-nya.html

senja berlabuh malam menjelma,
sipungguk menyanyikan lagu rindu,
mengapa engkau merasa derita,
sedangkan engkau yang tinggal kan aku dulu.....

Jemari MonteL said...

al FAtihah... ALLAH lebih menyayangi arwah... bykkan sdekah doa tuk arwah ekk... chill derr :)

Khairul Anam said...

Semoga Kau Terus Tabah...

Si GaJus!!! said...

thanks sume... T_T

aliarosli said...

sayang abah

semoga dia bersama orang yang beriman

al-fatihah

KatekateKite said...

Innalillahiwainnailahirroji'un.......

T_T sedihnyer, meremang buluroma bertakung airmata..... T_T

kuatkan semangat yer Encik Hisham...

al-fatihah....

alyajane said...

erm.. i'm sorry to hear that..
awak bersabar lah ye huhu.. saye faham perasaan awak sebab saye pon pernah mengalami keadaan mcm nie tpi yg dah pergi tu biar lah pergi,, kita yg msih hidup nie teruskan hidup, Dia lebih menyayangi insan tersebut

Si GaJus!!! said...

aliarosli~doakan yg terbaik ok...

Si GaJus!!! said...

katekatekite~thanks

AreMir aLiaS said...

Takziah...moga tabah...Al-Fatihah

Rozuan Ismail said...

semoga sentiasa tabah menghadapi dugaan ini ok.Alfatihah buat arwah ayah u