Friday, April 8, 2011

=tidur tak lena, mandi tak basah=

Assalamualaikum dan salam sejahtera!!
ini ade satu story mau kongsi la...

wacth out!!!








pada suatu hari.... jeng jeng jeng....


aku : pakcik, nak g mane nih? 


pakcik cute : pakcik nak turun la.. bosan kut duk atas katil lame2... nk cramp hah kaki nih


aku : pakcik, mn bleh... pakcik kena banyak rehat.. nanti jatuh sape yang susah... tak boleh turun la pakcik


pakcik cute : ala, pakcik nak g toilet jer nak buang air kecik (ala-ala nyanyuk)


aku : tapi pakcik dah ade tiub kencing, pakcik rehat jela..


pakcik cute : ala tak boleh la.. kasi bukak la tiub nih..


aku : pakcik, jangan.. saya kena monitor urin pakcik.. kalau pakcik pegi toilet, nanti susah nafas, camne? 


pakcik cute : ala boleh la... 


aku : ala!!! degil betul la pakcik nih (dlm hati)... jap erk pakcik...






setelah itu (lupe bape minit),


aku : pakcik, ape pakcik buat nih, abih basah (dengan tangan menunjuk kepada connection tube kencing kat atas lantai )


pakcik cute : sakit la pakai tiub tuh, pakcik nak cabut.


aku : pakcik, mn bleh macam nih..


pakcik cute : pakcik tak selesa la..


aku: yela pakcik.. jap lagi saya cabut. tp pakcik kena janji, kena rehat kat katil tau. jangan pegi mane2.. kena rehat tau!! kalau nak kencing bagi tau.. saya bg bekas.. nk kena ukur urin pakcik tuh.


pakcik cute : baik!!






2 jam lepas tuh


aku : pakcik, nak g mn lagi turun katil nih


pakcik cute : ala nak berjalan-jalan jer.. atas katil pun baring je, bukan wat pe.. dah la menunggu je dari tadi..


aku : pakcik, memang la kena tunggu, kat wad, katil penuh, tunggu pesakit lain balik.. pakcik kena banyak rehat, nanti sakit sape yang susah..  (sambil memegang pakcik cute yang sudah pun turun dari katil )


pakcik cute : ala kejap jer, pandai la pakcik jaga diri, skarang nafas pun okeh, x susah.. nak jalan-jalan dalam nih jer


aku : hrmmm (mengeluh sedikit!!) yela pakcik. betul ke pakcik bleh jalan nih? xde pening2? x de susah nafas?


pakcik cute : betul!! (dengan yakin jer die jawab)






10 minit kemudian


pakcik cute : pakcik nak duduk atas kerusi boleh tak?


aku : boleh jer pakcik... nape? pakcik ok ker?


pakcik cute : ok! cume pnat skit.. 


aku : duduk la pakcik..


pakcik cute : adik, pakcik lapa la.. dari pagi tak makan.. nah amik duit, tolong beli makanan kat pakcik boleh?


aku : la, nape tak cakap dari tadi pakcik lapa.. x yah la pakcik, t saya amik makanan untuk pakcik erk(seraya membuat secawan milo dan mengambil sepotong kek lalu diberikan kepadanya)


pakcik cute : trime kasih adik, brapa ringgit?


aku : tak payah la pakcik, free of charge jer.. makan leklok erk..


pakcik cute : ok...


aku : senyum jela (riak muka)






situasi yang berlaku menyebabkan aku tak berapa nak lena malam nih, tringat kat pakcik tuh, cute kut.. ececeh!!! ayyo... ngan pakcik pun ko bleh minat ke? kui3... pakcik tuh membuatkan aku senyum sepanjang hari tapi mandi aku tetap basah la... siap guna lifeboey lagi tuh!!! kihkih...
buruk bebenor perangai kalo mandi pun tak basah.. penat keje, kang kurap tumbuh satu badan kalo mandi pun tak berapa nak basah!!!







moral of da story :
- walau ape pun karenah orang tua, kite kena sabar, kalo kite dah tua nanti camne?? btul tak?? kite tak tahu... so doa lah moga baik-baik okeh
- so, kate kunci paling senang untuk ingatan semua : hormati yang tua, sayangi yang muda!!!





2 comments:

rifqiela said...

setuju! :) hargai yg tua sayangi yg muda :)

Si GaJus!!! said...

qiela~hehe, share, pe yg jd... tp yg pnting, pakcik tuh amatlah cute..kihkih